‘Hod za život’ u hrvatskim gradovima, intervenirala policija

Gotovo 7.000 građana Hrvatske, prema policijskoj procjeni, sudjelovalo je u Zagrebu na skupu protivnika abortusa, koji je organizirala građanska inicijativa “Hod za život”. Osim u Zagrebu, okupljanja su održana i u Splitu i Zadru.

Organizatori su poručili da se zalažu za poštivanje ljudskog života – od začeća do smrti.

Ustavni sud 2017. godine odbio je zatjev za ocjenom ustavnosti zakona koji omogućava abortus do desetog tjedna trudnoće i zatražio od Sabora da u roku od dvije godine donese novi. Aktualni je zakon star 40-tak godina.

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je broj abortusa u padu.

Privedeno 13 osoba

Zbog prekršaja protiv javnog reda i mira u Zagrebu je privedeno 13 protivnica i protivnika četvrtog “Hoda za život”. Oni su stali ispred sudionika kolone inicijative “Hod za život”, nakon čega je intervenirala policija.

Svoje neslaganje izražavali su porukama na transparentima: “Legalni i dostupan pobačaj”, “Svoga tela gospodarica”, “Zbog vas mladi odlaze”, “Život nakon života”, “Život prije života, a da se fokusiramo”, “Zahtijevamo besplatan pobačaj”, “Stop nasilju nad rodiljama”… 

Na trasi kretanja učesnika povorke pojavilo se i nekoliko desetaka neistomišljenika, no reagirala je policija

Na trasi kretanja sudionika povorke pojavilo se i nekoliko desetaka protuprosvjednika, a riječ je većinom o ženama koje su donijele plahtu s crvenom bojom, koja simbolizira krv, neke su nosile i transparente s natpisima “Svoga tijela gospodarica” kao i majice s natpisima “Legalan, dostupan pobačaj”, javlja Jutarnji list.

U jednom trenutku nekoliko protuprosvjednica je sjelo na tramvajsku prugu i pokušalo blokirati povorku, ali je intervenirala policija te ih doslovno odnijela u “marice”.

Organizatori tvrde da je skup najbrojniji do sada

Iako je policija navela kako okupilo 5.000 ljudi, četvrti po redu “Hod za život”, prema riječima organizatora, je najbrojniji do sada jer se okupilo 15 do 20.000 ljudi.

Skup je završen oko 13.00 sati na zagrebačkome Markovu trgu s kojeg je poručeno da se “želi živjeti u državi u kojoj zakoni štite pravo na život svakog čovjeka od začeća do prirodne smrti”.

Nakon hoda, u kojem su sudjelovale brojne mlade obitelji s djecom, kao i njihovi roditelji, djedovi i bake od Zrinjevca kroz centar Zagreba do Markova trga te govora nekoliko koordinatora inicijative, okupljanje je završeno nastupom pjevača Marka Perkovića Thompsona. 

I u Splitu se okupilo nekoliko tisuća ljudi, na trećem po redu “Hodu za život”.

Organizatori su poručili kako šalju poruku ohrabrenja trudnicama, majkama, obiteljima, nemoćnima, napuštenima i bolesnima, ali i da su u povorci prvenstveno zbog nerođene djece jer su “oni najugroženija skupina u Hrvatskoj”.

U Splitu je treću godinu uzastopno organiziran 'Hod za život'

Ističu i kako “znanost potvrđuje da začećem počinje ljudski život” te ih boli jer im se oduzima neotuđivo pravo na život.

Osim u Zagrebu i Splitu, “Hod za život” održava se i u Zadru, a prošloga vikenda održan je u Osijeku i Rijeci.

Organizatori su istaknuli da je na “Hodu za život”, budući da se održava tokom predizborne tišine uoči izbora za Europski parlament, dopušteno donositi isključivo one transparente, majice, natpise i zastave na kojima su poruke koje slave život, zaštitu života od začeća do prirodne smrti, izražavaju brigu i potporu za majke, djecu i obitelji.

Osim zastava “Hoda za život” dopuštene su samo nacionalne zastave, prenosi Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije