Oglasi

'Hod po žici', dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Ovo je vrhunac svake izbjegličke priče koja bi trebala završiti priznanjem statusa azila i smještajem u Njemačkoj.

Regioskop: Hod po žici

Ovo je vrhunac svake izbjegličke priče koja bi trebala završiti priznanjem statusa azila i smještajem u Njemačkoj: direktan razgovor s nadležnim službenikom u podružnici Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (BAMF).

Tražilac azila i službenik sastaju se samo jednom. Azilanti moraju dati vjerodostojan dokaz da su bili žrtve progona u zemljama porijekla. Osoblje BAMF-a odlučuje o tome ko ostaje, a ko ne, oslanjajući se na zakon, zdrav razum i vlastitu savjest.

Ovo je prvi put da nam službenici BAMF-a, zaduženi za postupke azila, daju uvid u njihov svakodnevni posao, ali i prilika gledaocima da svjedoče razgovorima za azil, koji se inače odvijaju iza zatvorenih vrata. Svoj posao rade usred mnoštva medijskih priča o masovnim migracijama i žučnih rasprava o propusnosti granica.

Moraju raspoznati istinite od lažnih tvrdnji i odlučiti ko ima pravo ostati u Njemačkoj iz humanitarnih razloga.

Sabine Zimmer
Sandra Budesheim i Sabine Zimmer upoznale su se u vrijeme studija u školi filma Filmarche u Berlinu 2004. godine. Od tada su snimile nekoliko dokumentarnih filmova u zajedničkoj režiji. „Hod po tankoj žici“ (2017) njihov je prvi dugometražni dokumentarni film. 
Sandra Budesheim

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.