Hoće li Turska predstaviti dokaze o ubistvu Khashoggija?

Turski dužnosnici kažu da imaju audio dokaze Khashoggijevog ubistva (Reuters)

Nakon više od dvije sedmice negiranja, Saudijska Arabija je priznala da je novinar Jamal Khashoggi ubijen u njihovom konzulatu u Istanbulu.

U saopćenju objavljenom na državnim medijima, usred noći za vikend, ured saudijskog državnog tužitelja tvrdio je da je 59-godišnjak umro u tučnjavi.

Objašnjenje je značilo i oštar zaokret za kraljevinu koja je insistirala na tome da je Khashoggi, istaknuti kritičar moćnog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, napustio konzulat ubrzo nakon što je ušao 2. oktobra. Takođe su protivriječili informacijama iz neimenovanih izvora turskih sigurnosnih snaga da je Khashoggi bio mučen, ubijen i raskomadan unutar zgrade.

Kraljevina je objavila da je 18 ljudi pritvoreno zbog ubistva, a takođe su najavili i otpuštanje dva glavna pomoćnika Mohammeda bin Salmana, kao i još tri obavještajca.

Međutim, priznanje, koje je došlo nakon rasta pritiska na Rijad, nije ublažilo međunarodne zahtjeve za odgovornošću.

Nakon što je Turska najavila da neće dopustiti „prikrivanje“, Njemačka je saudijsko priznanje nazvala „neadekvatnim“, dok su Ujedinjeni narodi istaknuli potrebu za „temeljitom i transparentnom istragom“.

U međuvremenu, grupe za ljudska prava urgirale su da se UN uključi u istragu, kazavši da su zabrinute zbog „saudijskog izbjeljivanja“ okolnosti  oko Khashoggijevog ubistva.

Velika Britanija, ključni saudijski saveznik, kazala je kako razmatra saudijski izvještaj i njihove „naredne korake“, dok su bliskoistočni saveznici kraljevine – Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i vlada Jemena u izgnanstvu – pohvalili djelovanje kralja Salmana u slučaju Khashoggi.

Još jedan značajan izuzetak među kritičkim tonovima je i američki predsjednik Donald Trump.

Iako su zakonodavci iz cijelog političkog spektra u Washingtonu izrazili skepticizam zbog saudijskih izjava, Trump je u petak izjavio da je objašnjenje Rijada bilo vjerodostojno i naznačio da su hapšenja „dobar prvi korak“. Dan poslije, čini se kao da je blago promijenio ton kazavši kako „nije zadovoljan“ sa saudijskim vođenjem slučaja, ali je još jednom naglasio značaj višedesetljetne multimilionske prodaje oružja saudijcima za poslove u SAD-u.

Traženje žrtvenog jarca

Usljed ogorčenosti i rastućih poziva na odgovore na pitanja, uključujući i ono gdje se nalazi Khashoggijevo tijelo, analitičari kažu da je saudijski iskaz, stvaranje „žrtvenog jarca“, namijenjen smirivanju višesedmične krize i uklanjanju odgovornosti od vrha saudijskog vodstva, posebno Mohammeda bin Salmana.

Prestolonasljednik je povezan sa slučajem nakon medijskih izvještaja da je Khashoggija ubio 15-člani „tim za ubistva“ koji je u Istanbul doletio na dva čarter leta. Jedan od 15 osumnjičeni je i , prema pisanju New York Timesa, „čest pratilac“ bin Salmana, dok su još trojica povezani s sigurnošću prestolonasljednika.

Saudijsko priznanje nije o „utvrđivanju istine“, tvrdi Andreas Krieg, pomoćnik profesora Kraljevskog univerziteta u Londonu, već o „izlasku s vjerodostojnom pričom koja će izbjeći odgovornost“.

„To je ono za što Donald Trump misli da je moralno i da se s tim može izvući“, kazao je „Sve dok on sjedi pred kamerom i govori kupujem ovo i Saudijci poduzimaju korake… Saudijci bi se mogli izvući iz ovoga“.

Zato su audio i video dokazi, koje neimenovani turski zvaničnici tvrde da imaju, ključni za uspostavljanje odgovornosti, kazao je Krieg.

 Od nestanka Khashoggija, neimenovani turski dužnosnici, davali su medijima detalje o jezivim detaljima ubistva. Turski dužnosnik koji je za Al Jazeeru govorio pod uslovom anonimnosti, izjavio je ranije ove sedmice kako turske vlasti imaju 11-minutni audio snimak koji dokazuje da je Khashoggi ubijen u konzulatu.

Prošle sedmice je provladin Turski list Yeni Safak, citirajući audio snimak, pisao kako su novinaru odsječeni prsti prilikom ispitivanja. Nakon toga je obezglavljen i raskomadan, navodi se u izvještaju.

Trump je pozvao Tursku da podijeli dokaze „ukoliko postoje“.

Moguće je da su ova curenja informacija prinudila saudijsku vladu da preinači stav, kažu analitičari. Sultan Barakat, direktor centra za sukobe i humanitarne studije na Doha institutu, kazao je akko je Saudijska Arabija uspjela „pronaći žrtvenog jarca“ za sada, jer bi za kralja Salmana bilo vrlo teško ostati uz svog sina ukoliko bi Turska objavila navodne dokaze.

Barakat kaže da bi mogući razlog za tursko nevoljko učešće moglo biti i to što „ne posjeduje mjesto odakle dolaze dokazi“, jer je „ možda turska vlada snimala saudijski konzulat ili se infiltrirala“, što bi zakompliciralo odnose sa Saudijskom Arabijom.

Audio i video snimci

Ključni faktor u tome hoće li Turska objaviti navodne audio i vide snimke bit će reakcija SAD-a u narednim danima, kazao je Matthew Bryza, bivši američki diplomat i dugogodišnji pratilac stanja u Turskoj. Ako Trump „postane dio nastojanja za izbjeljivanjem“ ubistva, „oni će pustiti ove informacije“, kazao je.

Osman Sert, direktor istraživanja Instituta Ankara i bivši pomoćnik bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, izjavio je kako očekuje da Turska nastavi istragu dok ne otkrije „ ko stoji iza narđenja“ ubistva.

„To je zato što Turska želi da pokaže strancima da će Istanbul i Turska ostati sigurno mjesto za posjetitelje, bez obzira na njihove političke poglede“, kazao je. „Ako moćne elite mogu ostati slobodne okrivljujući druge, kako mogu uvjeriti svijet da je Turska sigurna“.

Također je istakao kako su visoki turski zvaničnici obećali da će spriječiti „prikrivanje“.

Nekoliko sati nakon saudijskog priznanja Omer Celik, glasnogovornik vladajuće AK partije, kazao je kako Turska „nikoga ne optužuje unaprijed, ali da neće dopustiti da išta ostane sakriveno“. U međuvremenu Numan Kurtumlus, zamjenik predsjednika AKP-a obećao je da se Turska „neće suzdržavati da sa svijetom podijeli“ dokaze o Khashoggijevom ubistvu i da nikada neće „dopustiti prikrivanje“ onoga što je nazvao „ružnim, zastrašujućim i nehumanim slučajem“.

Sert kaže da bi izjave Celika i Kurtulmusa trebalo shvatiti „ozbiljno“ i da oslikavaju predanost Turske da utvrdi istinu o onome što se desilo Khashoggiju.

Transparentna istraga

U igri su i geopolitički faktori, kaže Sert.

Promatrači kažu kako turska strategija kontrolisanog curenja informacija ka medijima, daje im političku moć nad Saudijskom Arabijom. Ankara i Rijad ne slažu se o mnogim regionalnim pitanjima, uključujući blokadu Katara i odnose s Iranom.

Ovaj slučaj pružio je priliku Ankari da popravi odnose s Washintonom, koji su pogoršani nakon nekoliko sporova, uključujući američku podršku kurdskim snagama u Siriji i turskim planovima o kupovini ruskog sistema proturaketne odbrane.

To je upravo političko manevrisanje koje zabrinjava.

Mohamed Cherkaoui, profesor analize i rješavanja sukoba na George Mason univerzitetu, kazao je kako se ni Turskoj ni Saudijskoj Arabiji ne može vjerovati da će biti potpuno transparentni u slučaju Khashoggi.

„Zabrinut sam da postoji snažno vođena diplomatska politička sila koja guši transparentnost legalne turske istrage, a istu stvar će raditi i Saudijska Arabija“.

Govoreći o pozivima da se UN uključi u slučaj Cherkaoui je kazao: „Što duže traje sve će se više politizirati… i potreban je neko ko nema nikakvih političkih interesa u procesu“.

Izvor: Al Jazeera