Hoće li sarajevski ljekari masovno ostati bez licenci?

Pacijenti su upućeni na liječenje u Tuzli i Mostaru (Al Jazeera)

Piše: Jasmin Agić

Posljednja dešavanja koja potresaju zdravstvo bosanskohercegovačkog Kantona Sarajevo, nastavak su događaja koji traju gotovo godinu dana. Odluka direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović da uposlenici bolnice više ne uplaćuju, zakonski obaveznu, članarinu kantonalnoj sarajevskoj Ljekarskoj komori može dovesti do situacije da svi ljekari, koji se ogluše o zakonsku obavezu, ostanu bez liječničke licence.

Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo dr. Fahrudin Kulenović kaže da je ovo samo posljednji u nizu poteza, kojim se želi izvršiti pritisak na njega lično i na taj način „zagospodariti“ svim zdravstvenim institucijama u gradu Sarajevu.

Prvi potez, podsjeća, bio je januarski pokušaj zatvaranja  Opće bolnice “Primarijus dr. Abdulah Nakaš”, kojem se oštro suprotstavio, a posljednjim, kojim je direktorica Izetbegović „otuđila“ novac Komore ugrožen je radno-pravni status stotina ljekara Kliničkog centra.

„To je novac Komore. Gledam na televiziji, doktor Mirza Dilić kaže da je novac na posebnom podračunu. Kako smiju to uraditi? To je kriminalno djelo. Svi su ljekari napravili trajne naloge u kojima piše da se od njihove plate odbije 10 KM (pet eura) i uputi na račun Ljekarske komore. Ona je [Sebija Izetbegović] od 1. juna te pare skidala i držala na gomili kod sebe, što je kriminalni čin. Jer, pare su Komorine i sada dolazi da 600 ljekara može ostati bez licence.“

Gubitak licence znači gubitak posla

Svoj čin u KCUS-u pravdaju obrazloženjem kako je članstvo u Komori dobrovoljno, što je istina, potvrđuje Kulenović, ali pojašnjava da nijedan ljekar ne može raditi u zdravstvenom sistemu zemlje ako nije njen član. Osim toga, za svakog ljekara koji, zbog odluke direktorice Izetbegović, prestane biti član Ljekarske komore, otvara se cijeli niz, gotovo, nerješivih problema.

„Ne može nigdje raditi, jer ako neko ode u Njemačku ili Švicarsku i tamo mu zatraže potvrdu o etičkoj ispravnosti, koju daje Ljekarska komora, a on nije etički ispravan, jer je odlukom Izetbegović sam sebe izbacio iz Komore, doveo se u bezizlaznu situaciju. A uzgred, da kažem, ja sam desetine takvih potvrda potpisao posljednjih dana, jer ljekari idu masovno iz klinike. Mobing koji drži profesorka Izetbegović ljudi ne mogu izdržati i odlaze iz Kliničkog centra. Ljekarski kadar se osipa“, kaže Kulenović.

Odlazak kadrova sa Kliničkog centra, objašnjava Kulenović, zbog ponašanja direktorice Izetbegović povećan je, a nedostatak ljekara, u budućnosti, bit će još veći problem nego što to projekcije danas pokazuju.

Ipak, kao najveći problem u funkcioniranju Kliničkog centra vidi njegovu potpunu podređenost volji političkih moćnika i neprekidnoj borbi političkih partija za ostvarivanjem vlastitih ciljeva.

„Na tom Kliničkom centru vodi se krvava politička borba za direktorska mjesta između SDA i SDP-a i ne zna se koja partija je učinila više štete tom centru. Tu se samo vodi borba za ličnu afirmaciju. Svaki direktor naslijedi gubitak, a nikada se ne zna koliki je tačan iznos gubitka. Profesorka Izetbegović je naslijedila 100 miliona maraka dugovanja (50 miliona eura). U Kliničkom centru se ne zna ko je napravio i koliki dug. Tamo se nije u stanju provesti normalna primopredaja da direktor, koji dolazi, zna šta zatiče i kolike finansijske obaveze ga čekaju. Tamo ima novaca, tu se da ukrasti, otvoreno kažem, i najpogubnije političko uplitanje je uplitanje u zdravstvo“ jasan je Kulenović.

Pritisak menadžmenta na ljekare

“Profesorica Izetbegović proizvodi haos u zdravstvu i stvara ljekarima ogromne probleme”,  kaže predsjednik Upravnog odobra Ljekarske komore Kantona Sarajevo Dragan Stevanović, dodajući da  menadžment Kliničkog centra i Sebija Izetbegović lično vrše ogroman pritisak na ljekare kojima su nadređeni, dovodeći ih u situaciju da sami moraju raditi stvari koje je za njih dužna obavljati administracija centra.

„Kolege sa Kliničkog centra, u ovom slučaju, nisu uopšte ništa krive i masovno su se počele javljati sa upitom mogu li oni mimo Kliničkog centra direktno uplaćivati članarinu na račun Ljekarske komore. To će biti malo teža procedura, jer svako će morati lično uplaćivati na račun Komore i moraće se voditi pojedinačna evidencija. Mi ćemo to očito morati obezbijediti kako bismo riješili kolege pritisaka menadžmenta. Što se tiče sredstava koja žele pokloniti, mogu reći samo neka ga poklone. Jedino kada bi se kolege, svaki pojedinačno, pismeno izjasnile da ne žele plaćati članarinu Kmori, a što je menadžment pokušao napraviti nekim pritiscima, onda bi ostali bez licence, jer je statut veoma jasan.“

Ono što je možda i još veći problem Kliničkog centra jeste činjenica da bolnica oskudijeva u elementarnim sredstvima za rad i medicinskim potrepštinama, a na stanje u bolnici pacijenti se neprekidno žale, kaže Stevanović  i dodaje:

„Ja imam podatke od pacijenata koji se žale da kupuju lijekove. Znam informacije od kolega, koje mi se neprekidno žale, da kupuju esencijalne lijekove kako bi normalno obavili svoju ulogu u dežurstvu. Znam da nema endoproteza za polomljene kukove na Kliničkom centru i da se dešavaju situacije da pacijenti koji su ležali po pet, šest i sedam dana bivaju prebačeni u Opću bolnicu. Za sve ostalo trebalo bi da pošteno kaže menadžment Kliničkog centra.“

Stevanović: Izetbegović je naučila samo da diktira

Doktor Stevanović svjestan je da se KCUS nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj i kadrovskoj situaciji, ali neprekidno izazivanje nepostojećih sukoba između Ljekarske komore i Kliničkog centra nije način da se krene u rješavanje nagomilanih problema. Iako je svjestan da je i sama zatekla Klinički centar u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, Stevanović kaže da je ponašanje direktorice Izetbegović “krajnje nekorektno i uvredljivo”.

„Svi mi trebamo da se na neki način napnemo i izvučemo tu situaciju, jer nama treba Klinički centar. Ovo nije sukob ljekara Centra i Komore, nego Komore sa jednom grupom uz profesoricu Izetbegović, koja je naučila samo da diktira, a ne da se dogovara. To je osnovni problem. Kada bismo sjeli da se dogovaramo šta je dobro za bolnice i cijeli grad i ljekare, i šta možemo napraviti jedni, a šta drugi – došlo bi se do nekog rješenja, ali ako vi imate situaciju da neko gore sjedne i počne da smišlja i onda samo počne da provodi svoju volju, ne interesirajući se za mišljenje drugog, to nije dobro i to mora prestati“, jasan je Stevanović.

Al Jazeera je tražila razgovor sa odgovornim u Kliničkom centru, ali su nas uputili na njihove stavove koje su ranije ove sedmice iznijeli na konferenciji za medije. Da podsjetimo, na konferenciji je dio ljekara uposlenih na Kliničkom centru odbacio sve optužbe koje dolaze iz Ljekarske komore Kantona Sarajevo, a dr. Enra Suljić, bivša v. d. direktorica KCUS-a rekla je da je potez rukovodstva Kliničkog centra proizašao iz želje da se sazna kako se troši novac koji se uplaćuje Komori.

“Najviše nas je pogodilo kada smo čuli da mi ugrožavamo ljudske živote i sudbine te smo željeli znati na koji način istupa predsjednik Upravnog odbora KCUS-a u Ljekarskoj komori. Neutemeljeni su svi istupi o finansijskom stanju u KCUS-u i tražit ćemo održavanje Skupštine ljekara KS-a o odabiru našeg predstavnika”, rekla je Suljić.

KCUS je odbacio i optužbe o ugroženosti života pacijenata te negirao navode po kojima Kliničkom centru nedostaje lijekova i ostalih medicinskih potrepština za normalan rad ustanove. 

Izvor: Al Jazeera