Oglasi

Hoće li SAD 'odvojiti' Bin Salmana od Saudijske Arabije?

Izvještaj Centralne obavještajne agencije o umiješanosti Mohammeda bin Salmana u ubistvo novinara Jamala Khashoggija slabi argumente Donalda Trumpa za zaštitu princa.
Donald Trump je, unatoč tvrdnjama obavještajaca, pokušao umanjiti ulogu Mohammeda bin Salmana u ubistvu Jamala KhashoggijaReuters

Piše: Mohamed Elmenshawy

Nakon svjedočenja direktorice Centralne obavještajne agencije Gine Haspel u Kongresu SAD-a vezano za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu, članovi Senata su odbili precizirati ili dati detalje o onome s čime ih je upoznala Haspel, zbog povjerljivosti i opasnosti da budu otkriveni izvori agencije i njene metode prikupljanja informacija. Međutim, osmerica članova naglašavaju da su se njihove procjene vezano za ovu temu oslanjale na praćenje brojnih kontakata i poruka, uz sadržaj turskih snimaka, na osnovu čega su zaključili da postoji direktna odgovornost saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana u ubistvu Khashoggija.

Nakon svjedočenja, najvažnije pitanje u Washingtonu se vrti oko prirode narednih koraka te na koji način odvojiti saudijskog prijestolonasljednika od njegove zemlje, bez da se ugroze važni odnosi između Rijada i Washingtona? Pred ovakvim razvojem situacije, saudijska ambasada u Washingtonu brzo je demantirala optužbe protiv Bin Salmana. Glasnogovornica ambasade Fatimah Baeshen naglasila je u svojoj objavi na Twitteru da je "vlada saudijske Arabije u pravu i da radi na rješavanju institucionalnog jaza kako bi se spriječilo ponavljanje takvog incidenta".

Ponovo je odbacila odgovornost saudijskog prijestolonasljednika za ovaj slučaj, rekavši: "Saudijski prijestolonasljednik ni jednog trenutka nije bio u kontaktu s bilo kojim saudijskim zvaničnikom kako bi se nanijelo zlo Jamalu Khashoggiju, saudijskom državljaninu. Kategorički odbacujemo sve optužbe koje povezuju prijestolonasljednika s ovim strašnim incidentom". Posmatrači ovakav stav tumače kao nastavak odbijanja Saudijske Arabije da ozbiljno shvati američke optužbe protiv Bin Salmana, što je svojevrsno upozorenje Kongresu da se pripremi na dugotrajan sukob sa Saudijskom Arabijom. Odatle i dolaze izjave republikanskog senatora iz države Alabama Richarda Shelbya, koji je trenutnu situaciju opisao riječima: "Pitanje je sada kako odvojiti saudijskog princa i njegovu skupinu od same saudijske države? Pred nama je pravi test."

Dva različita entiteta

Republikanski senator Lindsey Graham skrenuo je pažnju na to da su "Saudijska Arabija i Bin Salman dva različita entiteta", istakavši da će pokušati sarađivati s kolegama iz obje stranke u Kongresu kako bi izdali izjavu kojom se potvrđuje uključenost saudijskog prijestolonasljednika u ubistvo Khashoggija. Objašnjavajući prirodu postupaka koji će biti predloženi, Graham je rekao: "Ono što želim jeste izdati saopćenje o umiješanosti Bin Salmana, što potvrđuje i dovoljno dokaza. Predlažemo da se nakon toga uvedu sankcije prema Magnitsky zakonu."

"Želio bih obavijestiti svijet da ako neko želi savez sa Sjedinjenim Američkim Državama, želi integrirati svoju ekonomiju s ovom zemljom i nastoji provoditi zajedničke vojne operacije, onda postoje određena očekivanja koja moraju biti ispunena, između ostalog da ne budu umiješani u brutalna ubistva novinara. Ako ne pošaljemo svijetu ovu poruku, učinit ćemo ga još opasnijim mjestom", dodao je Graham.

U istom kontekstu, Bob Corker, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata, naglasio je da "nimalo ne sumnjam da je saudijski prijestolonasljednik naredio ubistvo novinara Khashoggija". Naglasio je da će Washington "preduzeti stroge mjere po pitanju ubistva Khashoggija i rata u Jemenu u narednim danima". Glavni grad Amerike svjedočit će u narednim sedmicama važnim događajima prije početka božićnih blagdana. Pojedini izvještaji govore o još jednom svjedočenju direktorice CIA-e pred članovima Zastupničkga doma 13. decembra.

Novi sastav Zastupničkoga doma

Od prvog januara naredne godine povećat će se pritisak na Rijad, s obzirom na to da će se promijeniti sastav Zastupničkog doma, gdje će većinu imati demokrati. To će otvoriti prostor članovima ove stranke da dođu na čelne pozicije u svim odborima u Zastupničkom domu. Jedan broj šefova odbora je obećao otvaranje dodatne i transparentnije istrage o mogućim vezama porodice predsjednika SAD-a Donalda Trumpa sa Saudijskom Arabijom, što može ostaviti traga na odluke američkog predsjednika u vezi s Bin Salmanom. S druge strane, američki stručnjaci odbacuju mogućnost da će se zaustaviti curenje informacija koje dolaze od zvaničnika CIA-e s ciljem da se poveća pritisak na  Trumpa kako bi zauzeo ozbiljniji stav prema saudijskom prijestolonasljedniku.

Sažetak izvještaja CIA-e o odgovornosti Bin Salmana za ubistvo Khashoggija, koji je procurio do brojnih američkih medija, u velikoj mjeri je utjecao na slabljenje argumenata Trumpa, koji pokušava prikriti umiješanost Bin Salmana u ubistvo. Važnost svjedočenja Hespel proizilazi iz prirode funkcije koju obavlja kao direktorica CIA-ea, s obzirom na to da joj ova pozicija pruža uvid u dosta kompleksnije obavještajne detalje, kao i da je ona najviši američki zvaničnik koji je preslušao audio snimak mučenja i ubistva Khashoggija.

Budući da je Gina Haspel profesionalni obavještajac, to daje dodatnu težinu njenim informacijama. Zbog prirode posla kojeg obavlja, Hespel se rijetko pojavljuje na javnim vjedočenjima. Od kako je došla na funkciju direktorice CIA-e, Hespel je samo jednom javno govorila, i to u junu, na svečanosti ispraćaja diplomanata fakulteta na kojem je i sama studirala, s tim da se nije doticala političkih pitanja. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.