Hoće li oslobađanje saudijskih prinčeva riješiti nevolje Bin Salmana?

Abdul Aziz (desno), sin kralja Fahda, oštro je kritikovao politiku Ujedinjenih Arapskih Emirata

Vijest da Saudijska Arabija pušta na slobodu članove vladajuće porodice koje je Mohammed bin Salman zatvorio su sve učestalije, i to nakon slučaja ubistva Jamala Khashoggija koji je počeo sve više pritiskati saudijskog prestolonasljednika i razotkrivati istinu o njemu u zemlji i inostranstvu.

Nakon što su saudijske vlasti u subotu pustile na slobodu princa Khaleda bin Talala bin Abdulaziza, brata milijardera Alwaleeda bin Talala, članovi vladajuće porodice objavili su fotografije princa Abdulaziza bin Fahda, sina pokojnog kralja Fahda bin Abdulaziza.

Po svemu sudeći, aktuelna saudijska vlast pokušava dobiti podršku vladajuće porodice u zemlji kako bi smirila diplomatsku krizu koja bi se mogla razviti u međunarodne sankcije Saudijskoj Arabiji.    

Princ Abdulaziz bin Fahd je nestao prije skoro godinu dana nakon niza tweetova u kojima oštro kritikuje politiku Ujedinjenih Arapskih Emirata i prestolonasljednika Abu Dhabija Mohameda bin Zayeda, saveznika bin Salmana.

Što se tiče princa Khaleda bin Talala, on je u pritvoru proveo 11 mjeseci zbog kritika na račun najveće kampanje hapšenja u kojoj su desetine prinčeva i biznismena privedene u hotel Ritz-Carlton u Rijadu u novembru 2017. u okviru antikorupcijske kampanje, kako su je nazvale saudijske vlasti.

Međutim, kritičari bin Salmana vidjeli su to kao pokušaj da se udalje svi potencijalni rivali i ojača prinčeva vlast.     

Mohamed bin Salman je uklonio mnoge utjecajne članove kraljevske porodice i oduzeo im njihove ovlasti. Također je uhapsio jedan broj njih zbog protivljenja nekim njegovim politikama.

Međunarodni pritisci

Mohamed bin Salman se suočava s međunarodnim pritiscima nakon ubistva novinara Khashoggija u konzulatu svoje države u Istanbulu 2. oktobra, dok brojne informacije turskih vlasti koje su procurile u javnost ukazuju na to da su u cijeli slučaj umiješani visoki saudijski zvaničnici bliski Mohammedu bin Salmanu, koji su pod njegovom direktnom komandom.  

Indikativan je bio i povratak princa Ahmeda bin Abdulaziza Al Sauda u Saudijsku Arabiju krajem prošlog mjeseca, nakon što je dobio sigurnosne garancije iz SAD-a i Velike Britanije da se Mohamed bin Salman tome neće protiviti.   

Prema internetskoj stranici Middle East Eye (MEE), povratak princa Ahmada povećat će pritiske na njegovog nećaka o kojem cijeli svijet govori nakon ubistva Khashoggija.

Indikativan je bio i povratak princa Ahmeda bin Abdul Aziza Al Sauda u Saudijsku Arabiju krajem prošlog mjeseca

MEE navodi da je princ Ahmad bio poznat po svom protivljenju politikama bin Salmana. U ljeto 2017., u vrijeme kada je kraljev brat Ahmad bio jedan od trojice članova Vijeća odanosti, odbio je imenovanje Mohammeda bin Salmana kao prestolonasljednika i nije dao prisegu odanosti svom nećaku kada je postao nasljednik kralja Salmana.    

Princ Ahmad je vodio Ministarstvo unutrašnjih poslova nekoliko mjeseci 2012., a prije toga je decenijama obavljao funkciju zamjenika ministra unutrašnjih poslova.   

List The Wall Street Journal navodi da bi saudijske vlasti mogle pustiti na slobodu i druge istaknute ličnosti koje su i dalje zatočene, među kojima su i bivši emir Rijada Turki bin Abdullah i biznismen i milijarder Mohamed al-Amoudi. 

Bez pomaka u slučaju aktivista

Dok se na saudijskom dvoru dešavaju vidljivi pomaci, još uvijek nema nikakvih naznaka o promjenama, bar ne do sada, kada je riječ o drugim zatvorenicima, poput učenjaka, intelektualaca, ekonomista i aktivista u oblasti ljudskih prava. 

Saudijska Arabija trenutno drži iza zatvorskih rešetaka stotine aktivista i boraca za ljudska prava, vjerskih učenjaka, mislilaca i ekonomista, kao i jedan broj aktivistkinja koje se bore za prava žena. Uhapšeni su u okviru široke kampanje koja je započela u septembru 2017. Saudijske vlasti ne žele otkriti informacije o njima, a većina ih je smještena u zatvor Al-Ha'ir.  

Tračak nade da bi moglo doći do pozitivnih pomaka u slučaju aktivista, propovjednika i intelektualaca, bile su objave na nalogu grupe aktivista Zatvorenici savjesti (@m3takl), koja se bavi pitanjem zatvorenika u Saudijskoj Arabiji. Navode da je supruga šejha Safar al-Hawalija, koji je uhapšen prije nekoliko mjeseci, dobila dozvolu da posjeti muža i da je njegovo zdravstveno stanje sada stabilno nakon problema koje je imao zbog uslova u zatvoru. Dodaju da su saudijske vlasti dozvolile posjetu i suprugama njegovih sinova, koji su također lišeni slobode.

Izvor: Al Jazeera