Trump brani spornu kandidatkinju za direktoricu CIA-e

Haspel je kratko bila na čelu tajnog zatvora CIA-e na Tajlandu 2002. godine (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je pružio svesrdnu podršku Gini Haspel koju je nominirao za direktoricu Centralne obavještajne agencije (CIA) uprkos njenoj spornoj ulozi u programima grubog ispitivanja osumnjičenih za terorizam, jer je htjela povući kandidaturu prije saslušanja u Senatu.

„Moja veoma poštovana kandidatkinja za mjesto direktora CIA-e, Gina Haspel, našla se pod paljbom kritika jer je bila preoštra prema teroristima. To znači da u ova opasna vremena imamo najkvalificiraniju osobu, ženu koju demokrate ne žele jer je preoštra s teroristima. Pobijedi Gina!“, napisao je lider Sjedinjenih Američkih Država na Twitteru.

Brutalno ispitivanje

Haspel je ranije ponudila da odustane od te čelne pozicije u CIA-i zbog zabrinutosti Bijele kuće da bi njena uloga u surovom ispitivanju osumnjičenih mogla da spriječi njen izbor u Senatu.

To su za Washington Post navela četiri američka zvaničnika.

Dosadašnja zamjenica direktora CIA-e ponudila je da se povuče kada su je zvaničnici Bijele kuće pitali o nekadašnjem brutalnom ispitivanju osumnjičenih za terorizam, pripremajući je za saslušanje pred Senatom koji treba da odluči o njenom postavljenju.

Spektakl u Senatu

Prema riječima zvaničnika, Haspel je rekla da će odustati od mjesta šefa CIA-e, ako će time biti izbjegnut spektakl u Senatu tokom njenog saslušanja u srijedu, kao i eventualna šteta i njenoj i reputaciji te službe, navodi Washington Post.

Bijela kuća je tek juče posle podne odlučila da ostane pri kandidaturi Haspel.

Haspel je kratko bila na čelu tajnog zatvora CIA-e na Tajlandu 2002. godine, kada su dva osumnjičena pripadnika Al-Kaide navodno mučena simulacijom davljenja.

Izvor: Agencije