Hoće li Erdogan prihvatiti partnerstvo umjesto članstva u EU?

Turska je pregovore o kriterijima za članstvo u Evropskoj uniji vodila 13 godina

Piše: Khaled Shamat

Izjave Johannesa Hahna, evropske komesar za pregovore o proširenju Evropske unije, ponovo su potakle rasprave o budućnosti odnosa između Turske i Evrope.

Hahn se zalaže za službeni završetak pregovora o kriterijima za članstvo koje EU vodi s Ankarom već 13 godina.

Evropski komesar, član vladajuće konzervativne desničarske Narodne stranke u Austriji, smatra kako bi dugoročno bilo poštenije za Tursku i za EU da krenu novim putem i okončaju pristupne pregovore te da se definira nova realistična forma odnosa.

On je za njemački list Die Welt rekao da insistiranje na pristupnim pregovorima, koji su otvoreni još od 2005. godine, blokira put onome što je nazvao “realističnim, strateškim partnerstvom”, kao alternativi između dvije strane.

Sporazum zamrznut u junu

Predložio je da se punopravno članstvo u EU zamijeni proširivanjem sporazuma o carinskoj uniji između Turske i EU-a, kako bi uključivao i oblasti energije, imigracije i rekonstrukcije Sirije.

Evropske zemlje su zamrzle ovaj sporazum u junu.

Hahn je napomenuo da konačnu odluku o završetku pregovora o priključenju Turske Uniji donose države članice, među kojima još uvijek nije formirana većina koja bi podržala zatvaranje ovog slučaja.

Države članice Unije izdale su sredinom godine saopćenje u kojem se navodi da je došlo do zastoja u pregovorima o članstvu s Ankarom, s obzirom na njihovu zabrinutost zbog pogoršanja standarda vladavine prava, ljudskih prava i slobode izražavanja u Turskoj.

Hahn je ranije podržao svog sunarodnjaka i partijskog kolegu Sebastiana Kurza, aktuelnog austrijskog kancelara, koji se smatra najistaknutijim zagovornikom zvaničnog prekida pristupnih pregovora s Turskom.

Međutim, on do sada nije dobio podršku šefova i vlada država članica EU-a.

‘Dosadni kritički izvještaji’

Također, izjave Hahna došle su paralelno s izborima za vođu u vladajućoj Kršćansko-socijalnoj uniji u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, koji bi predvodio listu konzervativnih evropskih stranaka na izborima za Evropski parlament u maju.

Manfred Weber, koji se smatra jakim kandidatom za nasljednika Jean-Claude Junckera na mjestu predsjednika EK-a, saopćio je da će prva stvar koju će učiniti, ako bude izabran za čelnika EK-a, biti ukidanje pregovora o članstvu Turske u EU.

Christiana Schultzer, analitičarka njemačkog lista Suddeutschen, smatra da zatvaranje pitanja pregovora o članstvu u EU predstavlja značajku koja omogućuje predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu da se riješi dosadnih kritičkih izvještaja evropskih inspektora o tome šta je njegova država postigla kada su u pitanju kriteriji za članstvo u EU.

Schultzer je pozvala one koji pozivaju na partnerstvo s Turskom kao na alternativu da potraže sredstva koja neće dopustiti da ova država bude izuzeta od evropskih standarda demokratije i vladavine prava.

U istom kontekstu Yunus Ulusoy, istraživač u Centru za turske studije u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna, kaže da je nepostojanje mogućnosti za punopravno članstvo Turske u EU istovremeno povezano s nespremnošću strana da isključe jedna drugu, budući da je nemoguće predvidjeti političke posljedice takvog poteza.

Potreba, a ne partnerstvo

Ističe da je ekonomska i sigurnosna potreba Turske i Evrope jedne za drugom obostrana, pored društvenih veza, koje se tiču toga da pet miliona stanovnika turskog porijekla naseljava evropske države, uključujući i turske manjine u Grčkoj i Bugarskoj.

Zbog toga obje strane preferiraju da zadrže trenutne odnose, osim ako Njemačka ne zatraži da se zatvori pitanje punopravnog članstva u EU.

Ulusoy je u izjavi za Al Jazeeru izrazio sumnju da će turski predsjednik pristati na ponudu Hahna, odnosno da članstvo u EU zamijeni proširivanjem sporazuma o carinskoj uniji.

Pojašnjava da je Hahn ponudio znatno manje od privilegiranog tursko-evropskog partnerstva, koje je predložila njemačka kancelarka Angela Merkel 2005. godine, što je Erdogan odbio.

Ističe da referendum na kojem bi građani Turske glasali o članstvu u EU, o čijem održavanju razmišlja predsjednik Erdogan, neće ići u korist Evrope u slučaju da bude proveden.

‘Partnerstvo s Evropom korisno za Erdogana’

Ovaj istraživač smatra da će partnerstvo s Evropom biti korisno za Erdoganovu Tursku ako bude pokrivalo sigurnosne i ekonomske težnje ove države, bez značajnijeg interveniranja EU-a u unutrašnja pitanja Turske.

Ulusoy smatra da trenutna politička situacija ne dopušta proširivanje carinske unije, budući da Brisel ovo pitanje dovodi u vezu s ljudskim pravima u Turskoj.

Sumnja da bi moglo doći do prijedloga o strateškom partnerstvu u trenutnom ambijentu, jer će naići na protivljenje, naročito u Njemačkoj.

Na takav prijedlog će se gledati kao na činjenje ustupaka Erdoganu i izdaju turske opozicije, smatra on.

Ulusoy zaključuje da bi konačno zatvaranje pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji imalo posljedice koje dvije strane ne mogu podnijeti.

Izvor: Al Jazeera