Hoće li doći do ponavljanja izbora u Istanbulu?

Turska, Izbori
Izborna komisija odlučila je da će novi izbori u Istanbulu biti održani 23. juna (Anadolija)

Iako je prošla sedmica dana od lokalnih izbora u Turskoj, i dalje se čeka na konačne izborne rezultate u Istanbulu gdje se odvijala žestoka utrka između Binalija Yildirima, kandidata Narodne alijanse, i Ekrema Imamoglua, kandidata opozicionog Nacionalnog saveza, koji je odnio tijesnu pobjedu prema neslužbenim rezultatima.

Rohat Hasbayram, osoba zadužena za izborni rad Stranke razvoja i pravde (AKP), smatra da su hiljade „nepostojećih glasača“ u Istanbulu razlog koji stoji iza toga.

Prema njegovim riječima, AKP je podnio zahtjev da se ponište izbori za općinu Buyukcekmece i gradonačelnika Istanbula, a podnesena je i žalba tužilaštvu u Istanbulu zbog „ovog zločina“.

Međutim, Pokrajinska izborna komisija Istanbula odbacila je zahtjev AKP koji je potom izjavio kako će podnijeti isti zahtjev višem organu, Centralnoj izbornoj komisiji u Ankari. Stoga se postavlja pitanje: hoće li vladajući AKPa uspjeti u svojim nastojanjima da se ponove izbori u Istanbulu?

Ponavljanje izbora

Kemalettin Yilmaztekin, jedna od vodećih ličnosti u vladajućem AKP, izjavio je kako je „izborna komisija u provinciji Istanbul odbacila zahtjev da se ponove izbori zbog čega smo se obratili Vrhovnoj izbornoj komisiji jer smo uvjereni da će postupati objektivno i poništiti izbore“.

U slučaju da Centralna izborna komisija odbaci zahtjev, izjavio je Yilmaztekin za Al Jazeeru, „naša stranka nema drugog izbora nego da prihvati izborni rezultat“.

Čelnik AKP-a ističe kako je razlika u glasovima u Istanbulu manja od 0,5 posto, što je prilično tijesna razlika za grad u kojem je glasalo 8,5 miliona osoba. Štaviše, sva ponovna prebrojavanja glasova koja su do sada provedena, na temelju tih prigovora, pokazuju kako ta razlika postepeno nestaje.

„Kako bi se odgovorilo na pitanja, potrebno je ponoviti izbore u Istanbulu“, kazao je Yilmaztekin.

U ranijim razdobljima turske historije dolazilo je do ponavljanja lokalnih izbora u pojedinim provincijama zbog žalbenih odluka, a kao primjer za to je naveo provincije Yalova i Agri.

Odgovarajući na optužbe opozicije da vladajuća stranka pokušava izvršiti udar na izborne rezultate, Yilmaztekin kaže: „Ulaganje žalbe na izborne rezultate sastavni je dio izbora i to je sasvim normalna stvar u zapadnim demokratijama“.

„Faza podnošenja prigovora na rezultate lokalnih izbora još uvijek traje, što je dio izborne faze u cjelini. Međutim, vidimo da pojedine grupe i strane smatraju kako su žalbe na izborne rezultate vanredna i neuobičajena situacija.“

U tom kontekstu, Mahir Unal, zamjenik predsjedavajućeg i zastupnik AKP-a za Kahramanmaras, u svojoj objavi na Twitteru je izjavio: „Zašto je Imamoglu uznemiren zbog tekućeg pravnog procesa?“, misleći na fazu u kojoj političke stranke imaju pravo osporiti odluku o rezultatima. „Na temelju čega se on proglašava gradonačelnikom Istanbula i traži da se zaustavi ovaj proces?“, dodao je.

Odbacivanje mogućnosti

Turski list Hurriyet odbacuje mogućnost donošenja odluke o poništavanju izbora koji su provedeni u Istanbulu, u smislu da neće doći do njihovog ponovnog održavanja.

List navodi da AKP svoje primjedbe iznosi u okviru važećih zakona u zemlji, te očekuje da će doći samo do pregledanja nevažećih glasačkih listića.

Što se tiče nove mape puta vladajuće AKP vezano za naredni period, Abdulkadir Selvi, kolumnista lista Hurriyet, kaže da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan povukao nakon izbora na pauzu, pojasnivši kako je predsjednikov odmor pripremna faza za nadolazeće razdoblje. Autor smatra da su prvi pokazatelji promjena koje bi se mogle desiti u AKP postali vidljivi tokom Erdoganovog obraćanja u noći objavljivanja izbornih rezultata.

Selvi kaže kako se „očekuje da će stranka napraviti niz promjena u upravi ili unutrašnjoj strukturi do kraja aprila, a da će se znakovi toka iskristalizirati tokom naredne sedmice. Erdogan se u izbornoj noći popeo na balkon stranačkog sjedišta u pratnji supruge Emine, bez bilo kojeg stranačkog predstavnika, što je protumačeno time da će u AK Pariji doći do velikih promjena u narednom periodu“.

Tijesna razlika

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Republike Turske Sadi Guven saopćio je da je opozicioni kandidat u općini Istanbul odnio pobjedu nad kandidatom vladajuće stanke sa veoma malom razlikom. Prigovori na izborne rezultate nastavljaju pristizati a končani rezultati će biti objavljeni nakon ponovnog prebrojavanja glasova sa nekoliko glasačkih mjesta, kazao je.

Guven je u izjavi za novinare pojasnio da je Imamoglu osvojio 4.159.650 glasova, u odnosu na 4.131.761. glasova koliko je osvojio Yildirim.

Neslužbeni rezultati su također pokazali da je Narodna alijansa, koju je formirao AKP sa Partijom nacionalnog pokreta (MHP), pobijedila sa značajnom razlikom od 51,74 posto glasova birača u zemlji, dok je Nacionalni savez, koji okuplja opozicionu Republikansku narodnu partiju (CHP) i Partiju IYI osvojio 37,64 posto glasova.

Izvor: Al Jazeera