Hoće li brana Ilisu u Turskoj poplaviti historijske spomenike

Porast vodostaja prijeti da potopi naselje Hasankeyf staro 12.000 godina (EPA)

U Turskoj je počelo punjenje vještačkog jezera nastalog izgradnjom brane Ilisu na rijeci Tigar koje će, kako se strahuje, dovesti do nestašice vode u susjednom Iraku, ali i potopiti neke važne drevne lokalitete u samoj Turskoj.

Osim toga, da bi se branom obezbijedila električna energija za jugoistočnu Tursku, morat će da se rasele hiljade ljudi čija će se naselja naći pod vodom, prenosi Tanjug.

Protiv pregrađivanja Tigra održavani su protesti aktivista za zaštitu životne sredine i pravnika koji su se zalagali da se taj projekat ne realizuje. 

1.200 megavata električne energije

Satelitski snimci pokazuju da nivo vještačkog jezera postepeno raste iza brane koja je građena duže od deset godina i koja će obezbijediti 1.200 megavata električne energije za jugoistočni dio Turske.

Turske vlasti nisu bile spremne da komentarišu posljedice stvaranja vještačkog jezera čije punjenje je počelo prošle godine ali je nakon protesta Iraka obustavljeno, navodi Reuters.

Brana koja je dobila podršku turske vlade 1997. je najvažniji objekat Projekta Jugoistočna Anadolija koji ima za cilj da popravi položaj najsiromašnijeg i najnerazvijenijeg dijela Turske. 

Irak na udaru

Sa druge strane, Irak tvrdi da će smanjenje nivoa jedne od dvije rijeke koje su mu glavni izvor vode, izazvati nestašicu vode.

Oko 70 posto vode koju ima, Irak dobija iz susjednih zemalja prije svega putem Tigra i Eufrata koji protiču kroz Tursku. Sa satelitskog snimka se vidi da je jedan od važnih puteva već poplavljen.

Borci za ekologiju su pokušali da posjete branu i njenu neposrednu okolinu u julu ali ih je policija spriječila, prenio je Reuters. 

Turski borci za zaštitu životne sredine pokušali su neuspješno da problem iznesu pred Evropski sud za ljudska prava tvrdeći da ona predstavlja opasnost za arheološke lokalitete i nanosi štetu tuskoj historijskoj baštini.

Porast vodostaja prijeti da potopi naselje Hasankeyf staro 12.000 godina, a stanovnici su već preseljeni u Novi Hasankeyf, a iz oblasti su već prenijeti i historijski artefakti. 

Izvor: Agencije