Hrvatskom nogometnom savezu kazna 100.000 eura

Hrvatski nogometni savez je kažanjen sa 100.000 eura nakon incidenata koji su se desili na utakmici Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj između Hrvatske i Češke, iako je prethodno najavljeno da će se odluka  Evropske nogometne federacije (UEFA) znati tek sutra.

Savez je također kažnjen zabranom prodaja ulaznica određenoj grupi navijača do kraja turnira u Francuskoj.

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković je prethodno kazao da je poznat identitet počinitelja incidenta na utakmici u St. Etienneu.

Istakao je da će po povratku u Hrvatsku biti odmah procesuirani u skladu sa zakonom.

Orešković se sastao se danas u Banskim dvorima s resornim ministrima na kojem je dogovoreno da se krene u hitne izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima.

Upozorenje hrvatskih vlasti

Na sastanku su podnesena izvješća o dosadašnjim postupanjima hrvatskih institucija, odnosno ministarstava.

Istaknuto je da kontinuirana saradnja traje već nekoliko mjeseci, a između ostalog, francuskim su vlastima unaprijed dostavljeni podaci o identitetu mogućih izgrednika, na koje su hrvatske vlasti posebno upozorile francuske kolege i organizatore takmičenja.

“Dosadašnjim zajedničkim radom i postupanjem svih nadležnih tijela spriječeni su planirani, puno veći neredi i incidenti, o kojima su postojala saznanja da bi se mogla dogoditi”, navodi se u saopćenju Vlade Republike Hrvatske.

Dogovoreno je da se krene u hitne izmjene i dopune Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima, a uz to, bit će dopunjene i odgovarajuće izmjene Zakona o sportu.

Istaknuto je kako huliganski neredi nemaju veze s regionalnom pripadnošću pojedinaca, tim više jer do sada identificirani izgrednici dolaze iz raznih krajeva Hrvatske.

Na sastanku je potvrđeno da su nadležna tijela Hrvatske pravovremeno poduzela sve što je bilo u njihovoj mogućnosti i nadležnosti da se incidenti spriječe, uključujući i obavještavanje francuskih vlasti, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske francuskim kolegama ponudilo da na sutrašnju utakmicu pošalje dodatnih dvadeset hrvatskih policajaca kao ispomoć francuskim snagama sigurnosti.

Još je jednom upućen apel francuskim vlastima da poduzmu sve što je u njihovoj moći da spriječe incidente na sutrašnjoj utakmici u Bordeauxu, dodaje se u saopćenju.

Baklje i petarde

UEFA je pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog četiri prekršaja: pirotehnike, bacanja raznih predmeta na teren, divljanja navijača na tribinama te rasizma.

Do nereda na utakmici u Saint-Etienneu došlo je u 86. minuti, kada je grupa hrvatskih navijača pokušala isprovocirati prekid utakmice te je zasula teren bakljama i petardama, od kojih je jedna povrijedila redara.

Vlada je ranije je osudila događaj, poručivši kako je odlučna u namjeri da se huliganstvo i nasilje na sportskim terenima najdrastičnije kazni i suzbije.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović predložila je održavanje sjednice Vlade zbog nereda na utakmici Hvatska – Češka.

U obrazloženju prijedloga navedeno je kako su se na utakmici Hrvatska – Češka “dogodile nemile scene ponašanja navodnih navijača hrvatske reprezentacije. U svrhu osiguravanja sigurnosti gledatelja i sudionika sportskoga natjecanja, potrebno je žurno sankcionirati huliganizam, nedolično ponašanje, nerede te nasilje prije, za vrijeme i nakon sportskog natjecanja”.

Izvor: Al Jazeera i agencije