HNS osudio kritike mise; Komšić: Imam pravo na mišljenje

Misa za ubijene u Bleiburgu bit će održana 16. maja u sarajevskoj katedrali (Armin Durgut / PIXSELL)

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS), koji koordinira djelovanje stranaka s hrvatskim predznakom, smatra kritike održavanju mise za blajburške žrtve u Sarajevu i pozive da se ona otkaže “napadima na sve Hrvate”, prenijela je Hina.

Reakcija je to na to na osudu koju su uputili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te gotovo sve političke stranke sa sjedištem u Sarajevu, kao i Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine, te SABNOR i PEN centar BiH. Oni smatraju da je misa provokacija i prikriveni pokušaj rehabilitacije ustaškog režima.

“Ovakve reakcije dijela političkog, medijskog i ‘intelektualnog’ Sarajeva su zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima”, saopćeno je iz Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Protivljenje misi 16. maja u sarajevskoj katedrali ocijenili su napadom na Katoličku crkvu i kardinala Vinka Puljića, te su pozvali bošnjačke političke dužnosnike da se “suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”.

Komšić: BiH nikada neće biti fašistička država

HNS se u saopćenju naročito obrušio na Komšića optužujući ga da, “nakon što je u državni vrh izabran mimo volje Hrvata, sada pokušava ograničiti slobodu vjere i narušiti autonomiju Crkve”, prenosi Hina.

Ubrzo nakon toga uslijedio je Komšićev odgovor koji je poručio da “Bosna i Hercegovina nikada neće biti fašistička i totalitarna država u kojoj se zabranjuje pravo na mišljenje”.

“Gospodo iz HNS-a, vaša očita intencija bila je da mene i gospodina Džaferovića predstavite kao neprijatelje Katoličke crkve. Pošto vam to nije uspjelo, sada poput pravih pristalica totalitarnih režima, nastojite kazati da mi nemamo pravo ni na mišljenje o misi koja se služi u spomen na jednu kvislinško fašističku vojsku”, rekao je Komšić.

“Morate znati da Bosna i Hercegovina nikada neće biti ni fašistička država, niti država u kojoj je bilo kome zabranjeno pravo na mišljenje, a jedna nevladina organizacija kojoj je u opisu djelovanja rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, posljednja je koja ima kredibiltet da ućutkuje članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i meni je žao što se hrabrite i zanosite takvim iluzijama”, poručio je Komšić.

Izvor: Agencije