HNS ne ide u Vladu s HDZ-om

Predsjednik Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak izjavio je da ta stranka neće ući u hrvatsku vladu te da on podnosi ostavku na sve političke funkcije. 

“Nakon duge rasprave na Predsjedništvu bilo je apsolutno vidljivo da će se stranka podijeliti. Ja to nisam želio dozvoliti i odlučio sam predložiti Predsjedništvu da HNS ne ide u vladu s Hrvatskom demokratskom zajednicom i da podnosim ostavku na sve političke funkcije”, rekao je Vrdoljak.

Predsjedništvo stranke je usvojilo njegov prijedlog na sedmosatnoj sjednici.

Ustvrdio je kako je imao “iskrene namjere izvući Hrvatsku iz političkih rovova”. Ali, dodao je, odluka da se dijeli stranka “nema cijenu koju bih dozvolio”.

“To je bilo moje dijete i ja se povlačim sa svih političkih funkcija”, rekao je.

Unatoč ostavci na dužnost predsjednika HNS-a, Vrdoljak će ostati u stranci.

HDZ spreman za vanredne izbore

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) prethodno je dalo podršku predsjedniku stranke i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću za pregovore s HNS-om.

Poručili su da ukoliko pregovori propadnu, HDZ je spreman i za izvanredne parlamentarne izbore. 

Zaključak je to nakon današnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj je tema bila analiza drugog kruga lokalnih izbora.

HDZ je osvojio 12 županija te 63 grada – među kojima i Split – i smatra se pobjednikom lokalnih izbora.

Plenković je potvrdio da HNS-u nude ulazak u Vladu i ministarske pozicije.

Upitan prije sjednice ima li četiri nova ministra, Plenković je odgovorio “ima ih koliko hoćete” te je potvrdio da u vezi raspleta priče oko parlamentarne većine postoji više opcija i pozvao da se pričeka sutrašnji dan.

‘Koketiranje’ s HDZ-om

HNS je na lokalnim izborima izgubio jednu od svojih utvrda – Varaždinsku županiju, nije uspio pobijediti u utrci za gradonačelničko mjesto u Zagrebu, a izgubio je i vlast u Dubrovniku.

Javno i neslužbeno, iz stranke su upućene kritike na račun Vrdoljaka, nakon čega je on najavio da će stranačkim tijelima svoj mandat staviti na raspolaganje.

Javno su, naime, protiv Vrdoljakovih poteza iz stranke progovorili kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš, donedavni gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, kao i saborski zastupnik Goran Beus Richembergh te Vesna Pusić.

Vrdoljaka se proziva da je svojim “koketiranjem” s HDZ-om, odnosno razgovorima o mogućoj HNS-ovoj podršci Vladi premijera Andreja Plenkovića prilikom saborskog  glasovanja o četiri nova ministra, izravno utjecao na slab rezultat stranke na nedjeljnim lokalnim izborima, prenosi Hina.

Vrdoljak je u ponedjeljak, nakon sastanka uže koordinacije stranačkog čelništva, potvrdio da je razgovarao s Plenkovićem.

Izvor: Al Jazeera i agencije