HNS kažnjen sa 50.000 franaka zbog navijača

U slučaju ponovljenih incidenata moguće su strožije sankcije (EPA)

Disciplinska komisija Svjetske nogometne asocijacije kaznila je Hrvatski nogometni savez sa 50.000 švicarskih franaka zbog incidenata na kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. godine između Kosova i Hrvatske, odigranoj 6. oktobra u Skadru.

Uz kaznu, HNS je upozoren na buduće ponašanje navijača, jer su u slučaju ponovljenih incidenata moguće strožije sankcije, objavili su iz krovne organizacije hrvatskog nogometa.

Iz HNS-a smatraju kako je relativno blaga kazna rezultat olakšavajućih okolnosti, jer je Disciplinska komisija FIFA-e uvažila argumente HNS-a vezane za napore uložene u organizaciju utakmice s Nogometnom savezom Kosova.

Tokom utakmice, koja je završila pobjedom Hrvatske rezultatom 6:0, moglo se čuti zajedničko skandiranje kosovskih i hrvatskih navijača, koji su uzvikivali “Ubij Srbina” i “Za dom spremni”.

Dvije utakmice pred praznim tribinama

Zbog navijačkih nereda, Hrvatska je i prije početka kvalifikacija bila kažnjena s igranjem dvije domaće utakmice bez gledalaca, od kojih je do sada odigrala jednu, protiv Turske 5. septembra, dok će za devet dana protiv Islanda igrati na praznom Maksimiru.

Nakon tri odigrana kola u grupi I, Hrvatska je vodeća na tabeli sa sedam bodova, koliko ima i drugi Island.

Slijedi Ukrajina sa pet bodova, četvrta je Turska s dva, dok su Finska i Kosovo na začelju sa po jednim bodom.

Izvor: Agencije