HND zabrinut zbog prijetnji Dragi Hedlu

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je odlikovao Dragu Hedla (Pixsell)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je saopćio da je “ozbiljno zabrinuto zbog medijske hajke koju pojedini osječki lokalni mediji i novinari vode posljednjih dana protiv Drage Hedla, novinara Jutarnjeg lista, kojeg je u srijedu, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, odlikovao hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

“HND je zabrinut zbog toga jer je Hedl u posljednju 21 godinu primao brojne smrtne prijetnje zbog tekstova koje je objavljivao o ratnim zločinima te o načinu vladanja Branimira Glavaša, o čemu je prošle godine objavio, kasnije nagrađenu, knjigu ‘Glavaš: kronika jedne destrukcije’, navodi se u saopćenju.

Hedl je primio odlikovanje “Red Stjepana Radića” za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine.

HND podsjeća da je Glavaš osuđen zbog ratnih zločina i da sada, nakon bijega u Bosnu i Hercegovinu, izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru.

“Sada se Hedlu opet prijeti, pa i putem članova najuže obitelji. Medijska hajka u nekim osječkim medijima u tome ima presudnu ulogu, jer je od nje pa do moguće realizacije prijetnji samo jedan korak”, naglašava HND.

Hedl je primio odlikovanje “Red Stjepana Radića”, kako piše u obrazloženju, za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine.

Krvnik među svecima

Dan poslije Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax zatražila je od predsjednika Josipovića da povuče odlikovanje zbog jedne Hedlove reportaže stare 30 godina u kojem je Alojzija Stepinca nazvao “krvnikom među svecima”.


Osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš [EPA]

Stepinac je tada bio, u sudstvu bivše SFRJ, osuđen zbog ratnog zločina, navodi se u saopćenju.

HND posebno ističe da “svaki medij ima pravo samostalno provoditi vlastitu uređivačku politiku, a svaki novinar govoriti što želi, ali ne služeći se govorom mržnje, koji očito rezultira obnovljenim prijetnjama Dragi Hedlu”.

Hedl je ove godine dobio Nagradu “Erhard Busek” za izniman doprinos međuetničkoj komunikaciji i pomirenju te za istraživačko novinarstvo na području ratnih zločina počinjenih 90-ih godina u Hrvatskoj, podsjeća se u priopćenju HND-a, koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.

Izvor: Agencije