HMD prikupio 230 miliona dolara za razvoj 5G Nokia telefona

Generalni direktor Florian Seiche kaže da uspjeh ove runde finansiranja potvrđuje ispravnost njihove strategije usmjerene na tijesnu saradnju sa partnerima na softveru i hardveru (EPA)

Kompanija HMD Global, proizvođač pametnih telefona marke Nokia, osigurao je 230 miliona dolara ulaganja od partnera, među kojima su Google, Qualcomm i Nokia Technologies, kako bi ubrzala razvoj svog 5G uređaja.

Generalni direktor Florian Seiche kaže da uspjeh ove runde finansiranja, najveće otkako je krajem 2016. osnovan HMD sa sjedištem u Finskoj, potvrđuje ispravnost njihove strategije usmjerene na tijesnu saradnju sa partnerima na softveru i hardveru, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Znatan udio

On nije otkrio pojedinačne iznose, ali je rekao da sredstva iz sve tri kompanije ponaosob imaju znatan udio u ukupnom iznosu.

Pametne telefone HMD-a pokreće Googleov Android One softver, čista verzija operativnog sistema (OS) koja pruža trogodišnje ažuriranje sigurnosnog softvera i dvije godine ažuriranja OS-a.

Prvi HGD-ov 5G uređaj, Nokia 8.3 5G, biće u prodaji od sljedećeg mjeseca, a Seiche navodi da će ovo ulaganje ubrzati HMD-ov razvoj jeftinijih 5G mobilnih telefona.

Izvor: Agencije