Oglasi

H&M u Njemačkoj kažnjen sa 35 miliona eura jer je špijunirao zaposlenike

Menadžment švedskog brenda je skupio veliku količinu podataka o privatnim životima zaposlenika, zaključio je pravobranitelj.
Kompanija se izvinila zaposlenicima i najavila da će analizirati odluku hamburškog pravobranitelja EPA

Njemački javni pravobranitelj kaznio je sa 35,3 miliona eura švedski modni lanac H&M zbog prikupljanja podataka o privatnim životima zaposlenika.

Nadzorom je ciljano nekoliko stotina zaposlenika koji rade u servisnom centru u bavarskom gradu Nurembergu, prema izjavi hamburške Komisije za zaštitu podataka i slobodu informiranja, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Barem od 2014. godine menadžment H&M-a skupio je u Nurembergu "veliku količinu podataka o privatnim životnim okolnostima" zaposlenika, uključujući zdravstvene dijagnoze, porodične probleme i religijska uvjerenja.

Detalji pohranjivani u sistem

Detalji su često snimani i digitalno pohranjivani u sistem te su bili "dostupni barem još 50 drugih menadžera u kompaniji".

H&M je saopćio da je "incident otkrio prakse obrađivanja privatnih podataka zaposlenika koji nisu bili u skladu s uputama i instrukcijama H&M-a".

Kompanija se u saopćenju izvinila zaposlenicima i najavila da će analizirati odluku hamburškog pravobranitelja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.