Hljeb – rijetka roba u Jemenu

Dok traju zračni udari koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, i dok se vodi borba za vlast između pokreta Husi i vlade u egzilu – ekonomija Jemena trpi.

Male firme se zatvaraju, a smanjen uvoz i mali broj radnih mjesta otežavaju život milionima Jemenaca.

U glavnom gradu Jemena, Sani – sve je teže napraviti hljeb. Mahdi al-Harazi vlasnik je male pekare koja proživljava teške dane.

Prema nekim procjenama, više od polovine malih pekara zatvoreno je zbog nedostatka goriva i struje.

Osnovna namirnica u Jemenu sada je postala rijetka roba. Kilogram brašna koštao je 40 centi, a cijena je sada 60 centi.

Cijene rastu 

U Jemenu je sve poskupjelo zbog nesigurnosti. To pogađa male firme, poput Mahdijeve pekare.

“Najveći problem predstavlja nam nedostatak goriva. Sada koristimo plin, koji ne samo da nam usporava proces nego je i skup. Cijene plina stalno rastu. Drugi problem su redukcije struje. Povrh svega, imamo problema i s nedostatkom vode. Problem je i slaba motivacija naših radnika”, rekao je Al-Harazi.

Benzin je nekad koštao 70 centi po litru. Sada je 3,5 dolara. Na crnom tržištu doseže cijenu i do 7,5 dolara po litru.

Crno tržište u Jemenu uzelo je maha. Ljudi danima čekaju da natoče gorivo. Potom ga mnogi od njih preprodaju po višoj cijeni. To je najbolji znak kolika je nestašica energenata.

“Dok je država imala kontrolu, nestašica goriva i električne energije bila je najveći problem. Sada nema države, vlada vakuum vlasti.  Veliki tržni centri i kompanije više ne rade. Drugo, kupovna moć građana značajno je smanjena”, rekao je jedan stanovnik sane.

Sana je već mjesecima izložena zračnim udarima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Cilj su im pripadnici pokreta Husi i snage lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Sukob traje još od prošle godine, kada su Husi zauzeli glavni grad. Osnovne usluge više se ne pružaju, a cijene su naglo porasle uslijed borbi.

Humanitarna pomoć

Nešto humanitarne pomoći je dostavljeno, ali prema podacima UN-a, 80 posto stanovnika Jemena mora primati humanitarnu pomoć.
Nekad žive trgovačke ulice sada su uglavnom prazne. Kupaca nema, a radnje su zatvorene.

“Ovo je katastrofa. Veliki broj trgovačkih centara je zatvoreno. U njima su radile stotine radnika. Od čega sad da žive njihove porodice?”, pita jedan stanovnik Sane.

To je pitanje na koje nijedna od zaraćenih strana ne nudi odgovor. Žrtve rata u Jemenu ne mjere se samo mrtvima i ranjenima. Svi građani plaćaju cijenu toga rata.

Izvor: Al Jazeera