Hlađenje nuklearke u Fukushimi opet u funkciji

Regularan rad sistema za hlađenje ponovno je uspostavljen 90 minuta nakon prestanka funkcionisanja (Reuters)

Sistem za hlađenje trećeg reaktora nuklearne elektrane u Fukushimi privremeno je otkazao nakon zemljotresa koji je pogodio Japan.

Prema podacima državne agencije za nuklearnu energiju, kružni sistem za hlađenje vode, koja potom hladi treći reaktor elektrane, nije bio u funkciji zbog prestanka rada pumpe za vodu.

Prema posljednjim informacijama, regularan rad sistema za hlađenje ponovno je uspostavljen 90 minuta nakon prestanka funkcionisanja.

Temperatura vode u trećem reaktoru porasla je na oko 29 stepeni, što nije predstavljalo značajan razlog za zabrinutost. Ipak, japanski mediji su javljali da postoji opasnost od štete na nuklearnoj elektrani u Fukushimi. 

Uzrok prestanka rada pumpe zasad nije utvrđen, mada se pretpostavlja da je riječ o automatskoj reakciji sistema zbog jakog zemljotresa.

Riječ je o istoj elektrani koja je oštećena u cunamiju 2011. godine, u kojem je poginulo više od 20.000 ljudi. 

Evakuacija stanovnika

Magnituda današnjeg potresa prvobitno je procijenjena na 7,3 stepena, da bi potom procjena bila nešto snižena (6,9). Epicentar je bio u moru ispred prefekture Fukushima, na dubini deset kilometara. Nakon toga izdato je upozorenje na cunami, ali je i ono povučeno.

Zemljotres se osjetio i u udaljenom Tokiju, a vlasti su izdale upozorenje stanovništvu da se u ugroženoj regiji povuče u viša područja zbog opasnosti od cunamija.

Hiljade stanovnika poslušale su pozive vlasti upućene putem javne televizije da se evakuiraju na sigurno. Ni nekoliko sati nakon potresa nema izvještaja o mrtvima ili ranjenima.

 

 

Najviši val izazvan cunamijem zabilježen je u Sendaiju, 70 kilometara sjeverno od Fukushime, dok su niži valovi pogodili druga obalna mjesta duž pogođenog područja, u kojem je nakon objave upozorenja o mogućem cunamiju s valovima od tri metra visine mnoštvo brodova napuštalo luke i kretalo prema otvorenom moru.

Snimke iz zraka pokazale su da je cunami u nekim područjima podigao i nivo rijeka, a neke ribarske brodice prevrnute su u luci Higashi-Matsushima.

Pacifički centar za cunami na Havajima objavio je da je opasnost u najvećoj mjeri prošla te je potom i Japanska meteorološka agencija ukinula znak uzbune. 

Izvor: Agencije