Hitni sastanak Dodika s ambasadorima Kvinte

U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu u četvrtak navečer održan je sastanak predstavnika zemalja Kvinte s predstavnicima srpskog naroda u državnom vrhu Bosne i Hercegovine, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Kvintu čine ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije u Bosni i Hercegovini.

Kako javlja Pribinja, sastanak u Predsjednistvu završen je bez izjava.

Sastanku su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, predsjednica bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija…

Dodik traži odlazak stranih sudija

U administrativnom centru Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu ranije u četvrtak održan je sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, koji su predvodili čelnici stranaka Milorad Dodik i Dragan Čović.

Sastanak je održan nakon odluke političkih predstavnika RS-a da blokiraju rad državnih organa Bosne i Hercegovine zbog odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je ranije osporio član entitetskog Zakona o poljoprivrednom zemljištu u RS-u po kojem bi javna poljoprivredna dobra umjesto na državu Bosnu i Hercegovinu bila uknjižena kao vlasništvo RS-a.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine obrazložio je da je to pitanje isključivo u nadležnosti Bosne i Hercegovine, što je pojačalo političku krizu u zemlji.

Dodik je nakon sastanka sa Čovićem novinarima rekao da će uskoro podnijeti prijedlog na koji način da se uklone strane sudije iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

OHR: Ustavni sud BiH kamen temeljac

Optužio je međunarodnu zajednicu za uplitanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, ističući da je zemlja u “bezizlaznoj situaciji kada je u pitanju politička situacija”, isključujući mogućnost oružanih sukoba.

Iz Ureda visokog predstavnika u srijedu su saopćili da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine kamen temeljac na kojem počiva ustavni okvir Bosne i Hercegovine te da su entiteti obavezni potpuno poštivati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje su konačne i obavezujuće.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine podržali su i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera