Hitni otkaz javnim službenicima

Vlada se priprema donijeti ukaz kojim će stati na kraj "postupcima koji se ne mogu tolerirati" (EPA)

Vlada Italije želi, nakon niza skandala, postrožiti zakon kada je riječ o neopravdanim izostancima javnih službenika s radnog mjesta te predlaže da se takvima u roku 48 sati uruči otkaz.

Italijanska televizija već nekoliko mjeseci emitira snimke nadzornih kamera koje su snimile službenike kako se bave raznim aktivnostima, primjerice trčanjem i veslanjem netom pošto su se karticom prijavili na poslu.

Kamere su otkrile i one koji su karticom prijavili cijeli niz ‘odsutnih’.

Vlada se priprema u srijedu donijeti ukaz kojim će stati na kraj “tim postupcima koji se ne mogu tolerirati”, rekao je premijer Matteo Renzi.

Zakon u Italiji kažnjava službenike koji izostaju s posla, no statistike Vlade pokazuju da je u 2013. bilo otpušteno 219 osoba od 7.000 obuhvaćenih istragom.

Na posao u pidžami

Problem je eskalirao u oktobru kada je uhapšeno 35 lokalnih javnih službenika iz San Rema nakon istrage koja je pokazala da 72 posto gradskih zaposlenika redovno izostaje s posla.

Alberti Muraglia (53), agent koji stanuje u istoj zgradi u kojoj radi, snimljen je kako u pidžami silazi da se prijavi karticom i zatim se vraća u krevet, a ponekad to umjesto njega učini supruga koja silazi u kućnoj haljini.

Italijanski sindikati burno su reagirali na Renzijev prijedlog.

“Govori o tome da će ljude otpustiti za 48 sati, a službenici čekaju već šest godina da im se odmrznu plaće”, rekla je Rossana Dettori iz Sindikata zaposlenih u javnim službama.

Izvor: Agencije