Hitna smjena Vlade je realnost RS-a

Stanje na entitetskoj političkoj sceni ne bi više nikada smjelo biti isto, piše autor (Reuters)

Ono što se ovih dana događalo u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska odavno nije viđeno, a pogotovo ne ishod, skupštinskog zasjedanja. Poslanici, među kojima i jedan broj iz vladajuće koalicije, glasali su protiv Odluke Vlade Republike Srpske da proda 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude Ljubija iz Prijedora, metodom neposrednog odabira kupca, ofšor firmi Israeli Investment Group Commonwealth of Dominica, za 92 miliona maraka.

Procijenili su da su dali bolju ponudu od indijskog Arcelor Mittala, koji je ponudio 30-tak miliona manje od pomenute ofšor firme. Arcelor Mittal je od 2004. godine već prisutan u prijedorskoj Ljubiji, kada je formirano zajedničko preduzeće Ljubije i Mittala u kojem RŽR ima 49, a Mital 51 odsto akcija i većinski je vlasnik zeničke željezare koja je neposredno povezana sa Ljubijom tako da se čitava priča itekako ticala i Federacije BiH, a posebno budućnosti zeničke privrede.

To je i bio razlog zašto poslanici koalicije “Domovina”, koja okuplja predstavnike bošnjačkih i hrvatskih stranaka u entitetskoj Skupštini, nisu podržali prijedlog Vlade. Za odluku je glasalo 39 poslanika, protiv su bila 34, a uzdržano je bilo sedam poslanika tako da vladajuća koalicija nije uspjela obezbijediti skupštinsku većinu od 42 poslanika.

Većina poslanika usprotivila se prodaji uz ključni prigovor da kompanija Israel Investment Group nema ni potrebne reference, ni osiguran kapital.

Lažna obećanja

Šefica Kluba poslanika glavnog Dodikovog koalicionog partnera Demokratskog narodnog saveza, Spomenka Stevanović, upitala je “Zašto kompanija Israeli Investment Group kupuje RŽR ako se ne može baviti eksploatacijom rude? Razlozi mogu biti samo špekulantske prirode”. Ponovila je da se o Israeli Investment Group i njenim vlasnicima i dalje ne zna ništa, te da će DNS glasati protiv prijedloga ove odluke, jer smatraju da time štite prirodna bogatstva, interese radnika Arcelor Mittala, Željeznica, Prijedora i entiteta jer bi moglo da dođe do gubitka nekoliko hiljada radnih mjesta u Prijedoru, ali i u Zenici.

“Izraelci nemaju kredibilitet da budu kupac. Kao i za Izraelce, nije se ništa znalo ni o crnogorskom narkobosu Darku Šariću, dok ga nisu uhvatili”, rekao je Dragan Čavić.

Šta tek reći o građanima koji nemaju šanse da se snađu u zamršenoj igri sa osnivanjem firmi, tajanstvenim vlasništvima i isisavanjem ogromnog novca iz njih, u igri u kojoj se ne zna šta ko realno daje, a šta lažno obećava i sve to pod krinkom rada za opšte dobro naroda.

U skupštinskoj dvorani, a naročito ispred nje, palo je dosta teških riječi, posebno između bivšeg i sadašnjeg entitetskog predsjednika Dragana Čavića i Milorada Dodika.

“Ja moram, ipak, priznati da sam jako zadovoljan što nam predsjednik voli košarku pa je razvio Košarkaški klub Igokeu. Šta bi da voli Formulu 1? Mi bismo imali Laktaširing kao što Mađarska ima Hungaruring – to je puno skuplje! Kad biste malo pročešljali po davanju raznoraznih podrški za razvoj sporta, kad bi povadili podatke koliko je društvo iz Ukio grupe dalo za razvoj Igokee, svi bi popadali u nesvijest”, kazao je poslanik Dragan Čavić.

Više iziritiran optužbama da se Dodikov Košarkaški klub Igokea iz Laktaša finansira na sumnjiv način i da troši ogroman novac nepoznatog porijekla, nego skupštinskom raspravom o Ljubiji, Dodik je promptno došao u Skupštinu i nimalo biranim riječima u sebi svojstvenom stilu, osuo paljbu po svojim kritičarima.

“Čavić je lažov i isfrustrirani luzer”, osuo je Dodik po Čaviću. “Ti si najveći politički gubitnik u Srba”, uzvraćao je Čavić. Nakon ličnih uvreda i ozbiljnih optužbi za političku korupciju, Dodik je sve one koji će glasati protiv optužio da ih plaća Arcelor Mittal i da rade protiv interesa Republike Srpske.

Šefica Kluba poslanika DNS-a je navela da tvrdnje da je Mittal kupio poslanike koji su protiv odluke o prodaji akcija RŽR Ljubija shvata kao uvredu Kluba poslanika DNS-a i kao klasičnu zamjenu teza.

Najveći protivnik SNSD-u je koalicioni partner

Poslije ovakvog ishoda u kojem su se vladajući koalicioni partneri žestoko razišli, a opozicija pokazala jedinstvenu čvrstinu, stanje na entitetskoj političkoj sceni ne bi više nikada smjelo biti isto. U kalkulacijama oko glasanja na površinu je isplivao sav mulj političke korupcije i bijede, veoma sumnjivi poslovi koji se zaklanjaju nacionalnim interesima i činjenica da samo pare i lični interesi ujedinjuju, ali, kao što se vidi i razjedinjuju, glavne aktere na entitetskoj političkoj sceni.

Činjenica je da je SNSD odavno postao svjestan da mu najveći opozicioni protivnik nije SDS, nego njegov koalicioni partner u Vladi DNS. To se ovaj put, javno i otvoreno, i manifestovalo kada je u pitanje došao interes DNS-a i njegovog lidera Marka Pavića, apsolutnog gospodara Prijedora i prijedorske regije. Onog momenta kada Pavić ode sa političke scene, a to je pitanje mjeseca, političko savezništvo DNS-a i SNSD-a moglo bi veoma lako postati stvar prošlosti.

Ne samo zbog fijaska u Skupštini, već zbog sveukupnog stanja u Republici Srpskoj, njena Vlada je već odavno izgubila svaki kredibilitet, tražeći neprestano slamku spasa za ekonomsko preživljavanje.

Priliku za početak preokreta osjetio je i opozicioni Savez za promjene, koji svoju opozicionu jalovost u entitetu i neefikasnost u vlasti na nivou BiH, nastoji preokrenutu u suprotnom pravcu. Nakon sjednice Narodne skupštine na kojoj Vlada nije dobila saglasnost da proda RŽR Ljubija Israeli Investment Group, Kolegijum Narodne skupštine odlučio je da 31. maja bude održana posebna sjednica o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Dokument ”Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske”, na kojem su radili stručni timovi Saveza za promjene, sadrži 201 stranu, na kojima je detaljno, uz dokaze, obrazloženo zašto ova Vlada više ne treba i ne smije da vodi Republiku Srpsku.

To će ujedno biti i idealna prilika da se testira stranačko raspoloženje i stranački interesi i utvrdi da li vladajuća koalicija ostaje interesno vezana do sljedećih izbora, čuvajući skupštinsku većinu po svaku cijenu, ili će prevladati realnost da promjene treba početi od hitne smjene Vlade i traženja izlaza iz sadašnjeg bezizlaza.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera