Hitlerovi vojnici i dalje primaju penzije

Njemačka je naslijedila obaveze Trećeg Reicha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. (EPA)

U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici SS jedinica Adolfa Hitlera ili njihove porodice i dalje primaju njemačke penzije.

Belgijski list De Morgen prenosi da ima još 27 kolaboracionista koji su na njemačkim “državnim jaslama”, a penzije primaju i britanski SS-ovci.

Sve je otkriveno kad su četiri zastupnika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje, navodi belgijski list, prenosi Tanjug.

Ipak, s pravne strane, nema nepravilnosti: Njemačka je naslijedila obaveze Trećeg Reicha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941.

To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i nakon Potsdamske konferencije.

Penzije bez poreza

Belgijske vlasti ne znaju o kome je riječ jer informaciju o tome imaju samo Nijemci.

Budući da ne postoji obaveza da se države Evropske unije međusobno obavještavaju o prekograničnim isplatama penzija, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja.

Penzije za Hitlerove vojnike kreću se u rasponu od 425 do 1.275 eura, a, osim Belgije, kako prenosi Euronews, primaju ih i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra “Simon Wiesenthal” Efraim Zuroff navodi za Jerusalem Post da nije iznenađen tim otkrićem.

“Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije riječ o penzijama samo u Belgiji i Velikoj Britaniji, to se događa u mnogim zemljama”, upozorio je Zuroff.

Istovremeno, njemačko Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima tu penziju, ali da niko od njih nije bivši član SS-a.

Izvor: Agencije