Hitlerova rodna kuća ipak neće biti srušena

Austrijska Vlada donijela je u julu odluku o oduzimanju rodne kuće nacističkog vođe od njene vlasnice (EPA)

Rodna kuća nacističkog vođe Adolfa Hitlera u mjestu Braunau možda ipak neće biti srušena, kako su najavile austrijske vlasti, ali će biti preuređena do neprepoznatljivosti, javljaju austrijski mediji.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka ranije je listu Presse rekao da će Hitlerova kuća biti srušena, a u utorak je novinarima pojasnio da je izraz “rušenje” diskutabilan i da će objekat biti tako temeljno preuređen da “više neće biti prepoznatljiv”, prenijela je agencija AP.

Austrijska Vlada donijela je polovinom jula odluku o oduzimanju Hitlerove rodne kuće od njene vlasnice.

Vlada je prihvatila prijedlog Sobotke da se kuća oduzme vlasnici, s kojom nije bilo moguće postići dogovor oko dalje sudbine objekta.

Brisanje dijela austrijske historije

Odluka o oduzimanju kuće donijeta je kako bi se spriječilo da ona bude mjesto koje bi privlačilo neonaciste.

Nekoliko članova komisije koja treba odlučiti o budućnosti Hitlerove rodne kuće je istaklo da bi se njeno uništenje moglo protumačiti kao pokušaj brisanja dijela austrijske historije.

Austrijski kancelar Christian Kern rekao je ranije da postoje praktični problemi za rušenje zgrade, jer je pod zaštitom države kao historijsko zdanje.

I vicekancelar Reinhold Mitterlehner naglasio je da zgradu nije moguće srušiti, zbog zaštite pod kojom se nalazi, i predlaže da se prenamijeni u objekat od “pedagoške vrijednosti”, kao što je muzej.

Ideju Sobotke o rušenju rodne kuće Hitlera u Braunau na Innu podržala je jevrejska zajednica u Austriji.

Izvor: Agencije