Historijski sporazum Vatikana i Palestinaca

Palestinci ocjenjuju da je potpis ovog sporazuma 'de facto priznanje' njihove države (EPA)

Vatikan i Palestinci potpisali su u petak historijski sporazum o pravima Katoličke crkve na palestinskim područjima, objavio je Vatikan u saopćenju.

Sporazum su potpisali vatikanski sekretar za odnose s državama (ministar vanjskih poslova), britanski prelat Paul Richard Gallagher, i palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, prenosi Hina.

Unatoč tome što Vatikan od 2013. godine govori o “Državi Palestini”, Palestinci ocjenjuju da je potpis ovog sporazuma “de facto priznanje” njihove države, što izaziva nezadovoljstvo i ljutnju Izraela.

Kritike Izraela

Izrael je uputio žestoke kritike na račun Vatikana nakon potpisivanja ugovora.

“Ovaj korak narušava napore da se dođe do mirovnog sporazuma i šteti međunarodnim naporima da uvjeri palestinske vlasti da obnove pregovore sa Izraelom“, kazao je ministar vanjskih poslova Izraela, Emmanuel Nahshon.

Sporazum izražava podršku Vatikana rješenju “sukoba između Izraelaca i Palestinaca u sklopu formule o dvije države”, kako je još u maju objasnio monsinjor Antoine Camilleri, šef delegacije Svete Stolice.

Za Palestinsku oslobodilačku organizaciju ovaj sporazum čini Vatikan 136 državom koja je priznala palestinsku državu.

Za Izrael takva odluka “neće unaprijediti mirovni proces i daleko od toga da će dovesti palestinsko vodstvo za pregovarački sto i na bilateralne pregovore”.

Vatikan, koji od 1993. godine ima uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom, pregovara od 1999. godine o sporazumu o pravima katoličke kongregacije u izraelskoj državi, no svaki sastanak, koji se upriličuje u prosjeku jednom u šest mjeseci, do sada je završavao neuspjehom.

Izvor: Agencije