Historijski plasman Crne Gore na SP za košarkaše

Košarkaši Crne Gore ostvarili su večeras historijski uspjeh ostvarivši plasman na Svjetsko prvenstvo koje će organizirati Kina, a pored njih Zapadni Balkan će na ovom Mundobasketu predstavljati i nacionalna selekcija Srbije.

Crnogorci su večeras u podgoričkoj dvorani Morača igrali posljednji meč kvalifikacijske grupe I protiv Latvijaca. Za plasman na SP u Kini im je trebalo ili pobjeda ili poraz do osam bodova razlike.

Na kraju su slavili Latvijci sa 80:74 nakon velike drame u posljednjoj četvrtini meča, ali je taj rezultat donio Crnoj Gori prvi plasman na neko svjetsko prvenstvo.

Predstavnici Evrope

Prvi strijelac domaćina bio je Derek Needham sa 22 poena, Marko Todorović je postigao 13, a po 11 Bojan Dubljević i Aleksa Popović.

Sa druge strane, bolji od ostalih u dresu Latvije bio je Janis Strelnieks sa 25 poena, 10 asistencija i pet skokova. Dvocifreni od Latvijaca još su bili Martins Meiers (12 poena) i Janis Timma (119.

Evropu će, pored Crne Gore i Srbije, predstavljati Španija, Turska, Litvanija, Italija, Poljska, Francuska, Rusija, Češka, Grčka i Njemačka.

Izvor: Al Jazeera i agencije