‘Historijska tragedija’: Uragan Dorian odnio pet života

ragan koji je oslabio i iz pete prešao u četvrtu kategoriju, i dalje je veoma opasan (AP)

Uragan Dorian, praćen snažnim pljuskovima i silovitim vjetrom, usmrtio je najmanje pet osoba na Bahamima, pokazuju privremeni izvještaji koje prenose agencije koje dodaju kako ova oluja nastavlja svoj razorni pohod na tom karipskom otočju dok na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država traje evakuacija.

Uragan koji je oslabio i iz pete prešao u četvrtu kategoriju, i dalje je „veoma opasan“ i zapravo još stoji iznad otoka Grand Bahama, objavio je američki Nacionalni centar za uragane (NHC).

Očekuje se kako će Dorian između utorka navečer i srijede ujutro stići do istočne obale Floride, a u srijedu navečer i u četvrtak nadomak obale Georgije i Južne Karoline, navodi NHC.

Premijer Bahama Hubert Minnis je na konferenciji za medije rekao kako je na otocima Abacos poginulo pet osoba, nazivajući uragan „historijskom tragedijom“ za taj arhipelag koji sačinjava sedamstotinjak otoka, među kojima je tridesetak nastanjeno.

Prve snimke na kojima se vide poplavljene ulice, kuće bez krova i iščupano drveće daju naslutiti snagu ove oluje.

Hiljade oštećenih ili uništenih kuća

Ministarstvo turizma Bahama je saopćilo kako su spasilačke operacije počele „ondje gdje uvjeti to dopuštaju“.

Premda NHC predviđa „postepeno slabljenje“ uragana, upozorava kako će Dorian još biti „snažan naredna dva dana“.

Po prvim procjenama vlasti i predstavnika Crvenog križa na terenu u ponedjeljak, oko 13.000 kuća je možda oštećeno ili uništeno.

Pošto je danima trajala neizvjesnost u vezi s putem kojim će ići uragan, nekoliko saveznih država u SAD-u (Florida, Georgia, Južna Karolina) najposlije su naredile evakuaciju stotina hiljada stanovnika.

Kako navodi američki Crveni križ, 19 miliona ljudi živi na područjima kojima prijeti uragan.

Izvor: Agencije