Historijska sjednica UN-a o eboli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za danas je zakazalo vanrednu sjednicu na kojoj će se raspravljati o načinima borbe protiv virusa ebole.

Ovo je drugi put u historiji ove organizacije, koja se uglavnom bavi pitanjima mira i sigurnosti, da se razmatra pitanje javnog zdravlja.

Prvi put su se sastali zbog AIDS-a, 2000. godine.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon odredio je posebnog komesara te ustanovio misiju UN-a u Africi vezanu uz ebolu.

“Kriza ebole postala je složena hitna situacija sa značajnom političkom, socijalnom, ekonomskom, humanitrarnom i sigurnosnom dimenzijom. Patnja i širenje bolesti u regiji i dalje zahtijeva pažnju cijelog svijeta. Ebola nas sve pogađa. Epidemija je najveća dosad viđena. Broj slučajeva se udvostručuje svake tri sedmice. Uskoro će samo u Liberiji biti više zaraženih osoba nego što ih je bilo u četiri decenije otkad se za virus zna”, rekao je Ban.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je broj umrlih od ebole povećan.Od 5.335 zabilježenih slučajeva ebole umrlo je 2.622  ljudi.

U isto vrijeme u Sijera Leoneu proglašeno je trodnevno vanredno stanje, koje počinje sutra.

Prestaju sa radom sve institucije, a stanovništvu neće biti dozvoljen izlazak iz domova.

Vlasti  žele  spriječiti  širenje virusa koji odnosi živote, uglavnom u zapadnoj Africi.

Pomoć MMF-a

Ranije je Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio kako bi Gvineja, Liberija i Sijera Leona mogli dobiti još 127 miliona dolara pomoći kako bi se suočili s najgorom do sada epidemijom ebole.

Predloženi paket, koji Izvršni odbor MMF-a tek treba odobriti, mogao bi pomoći tim zemljama da premoste teškoće idućih šest do devet mjeseci, koje fond procjenjuje na ukupno 300 miliona dolara.

“Epidemija je velika ljudska, društvena i privredna kriza, koja zahtijeva odlučan odgovor međunarodne zajednice”, rekla je direktorica MMF-a Christine Lagarde, kako prenosi Hina.

Gvineja, Liberija i Sijera Leone su među najsiromašnijim državama u svojoj regiji, a najteže su pogođene najvećom epidemijom ebole nakon one iz 1976. godine, koja je usmrtila gotovo 2.500 ljudi.

Predloženi paket pomoći bit će proširenje postojećih programa koje te zemlje već imaju s MMF-om: Gvineja od 200 miliona dolara te Liberija i Sijera Leone od 80 miliona dolara, odnosno 96 miliona dolara.

Američki predsjednik Barack Obama je, predstavljajući plan za suzbijanje ebole, koji predviđa upućivanje 3.000 vojnika u pogođene regije koji bi pružili medicinsku i logističku podršku lokalnom zdravstvu, kazao da svijet  traži od Sjedinjenih Američkih Država da se pozabave pitanjem epidemije ebole i da one prihvaćaju tu odgovornost.

“Ovo je teška istina. U zapadnoj Africi imamo epidemiju ebole kakvu dosad nismo vidjeli. To izmiče kontroli i pogoršava se”, rekao je Obama tokom posjete Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Obama je pozvao svjetsku zajednicu da pomogne da se obuzda širenje te bolesti.

Izvor: Al Jazeera i agencije