Historičar Hrvoje Klasić primio prijetnje smrću

Hrvoje Klasić
Klasić kaže kako se radi o velikom problemu jer se stvara klima straha u kojoj je bolje ne 'talasati' (Al Jazeera)

Hrvatski povjesničar Hrvoje Klasić primio je u srijedu u svom uredu na zagrebačkom Filozofskom fakultetu prijetnje smrću koje su potpisane ustaškim pokličem “Za dom spremni”, a koje je istog dana prijavio policiji, ocijenivši kako pravna država ne funkcionira.

“Dolaskom u ured zatekao sam na stolu pismo vrlo eksplicitnog sadržaja u kojem mi se prijeti smrću. Ovo nije prvo prijeteće pismo koje sam primio niti je ovo prvi put da sam zbog sličnih prijetnji išao na policiju”, rekao je Klasić Hini.

Kako je obično riječ o anonimnim pismima čiji se pošiljatelji u pravilu ne pronađu, rekao je Klasić, važno mu je javno istupiti kako bi hrvatskom društvu ukazao da je ono nezdravo i da “oko nas žive ljudi koji su spremni na svašta”.

Klasić: Nije tačno da je atmosfera normalna

“Također, političkim i svim drugim elitama koje pričaju da je atmosfera u Hrvatskoj normalna te da pravna i demokratska država funkcioniraju želim pokazati da to nije točno”, kazao je Klasić.

Da država normalno funkcionira, kao što je to bio slučaj u svibnju prilikom komemoracije u Bleiburgu, kada je svako kršenje zakona radikalno i dosljedno kažnjavano, prijetnja više ne bi bilo, ocjenjuje Klasić.

“S obzirom da kod nas ulice nose imena ustaških ministara, a ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ smatra se i proglašava starih hrvatskim pozdravom, dok o tome radi li se o ustaškom pozdravu ili ne odlučuju sudovi, to jednostavno nije ni pravna niti demokratska država”, kazao je.

Dodao je da takav stav stvara atmosferu koja počinje verbalnom mržnjom i agresijom, a vrlo brzo potom i fizičkom.

Profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i publicist ne očekuje da će se počinitelji pronaći jer je riječ o anonimnoj prijetnji, ali ističe kako mu je važno da javnost bude obaviještena o upućenim prijetnjama.

U prijetećem pismu, među ostalim, autori navode kako su se veselili vijesti da je Klasić likvidiran.

‘Pozdravljaju te ustaše’

“Veselje, nažalost, nije dugo trajalo jer se ispostavlo da je vijest bila lažna. Nadamo se da sljedeća neće biti. Rado ćemo ti doći na sprovod u HOS-ovim odorama, na kojima se lijepo ističe poklič ‘Za dom spremni'”, kako se navodi. 

Na kraju pisma još stoji ‘Pozdravljaju te ustaše’ te ‘Smrt izdajnicima – sloboda narodu’.

Klasić redovito u javnosti ukazuje na problem povijesnog revizionizma i relativiziranja ustaštva, a prvu pisanu prijetnju primio je u studenom prošle godine.

Izvor: Agencije