Hirohito se htio pokajati zbog rata

Car Hirohito preminuo je 1989. godine poslije više od šest decenija provedenih na prijestolju (EPA)

Nekadašnji japanski car Hirohito, koji je vladao tokom Drugog svjetskog rata, želio je izraziti kajanje zbog ratnog sukoba ali ga je tadašnji premijer Shigeru Yoshida u tome spriječio, navodi se u dokumentima koje je objavila državna televizija NHK.

U privatnom dnevniku Michijija Tajime, najvišeg dužnosnika vladine Agencije za carski dvor u razdoblju od 1949. do 1953. godine, jasno se spominje Hirohitova želja da “građanima izrazi duboko žaljenje i osjećaj kajanja”.

NHK je dokumente koji pokrivaju razdoblje od 5,5 godina dobila od obitelji pokojnog Tajime i dala ih na analizu više povjesničara i drugih eksperata.

Hirohito, koji je 1989. preminuo poslije više od šest desetljeća provedenih na prijestolju, želio je te riječi ubaciti u govor povodom proslave kraja američke okupacije i vraćanja suvereniteta Japana 1952. godine.

Premijer bio protiv

“Mislim da treba uključiti izraze kajanja. Osjećam veliko kajanje. Stvarno želim dodati taj dio – razmišljanje o prošlosti i disciplinu za budućnost, iako riječi mogu biti promijenjene”, rekao je tada car, a prenosi NHK.

Međutim, navodi televizija, tadašnji premijer Shigeru Yoshida se tome suprotstavio “i taj dio je bio izbačen”.

Yoshida se, kako navodi Tajima, bojao da bi “ljudi rekli kako je on (Hirohito) odgovoran za izbijanje rata” na Pacifiku. To pitanje i danas dijeli povjesničare.

Eksperti koji su proučavali Tajimin dnevnik su bili “veoma iznenađeni” otkrićem koliko je bila “snažna” Hirohitova želja da izrazi žaljenje.

NHK u dokumentarcu navodi da je car Tajimi više puta izražavao nezadovoljstvo jer ne može reći što misli, ali je morao poštovati ustav prema kome je premijerova riječ bila posljednja.

Nasljednici izrazili kajanje

Također, čini se da je Hirohito krivio sebe jer nije uspio zaustaviti napredovanje japanske vojske širom Azije.

Na kraju, Hirohitov sin i nasljednik Akihito, koji je vladao od 1989. do ove godine, u svom govoru 15. kolovoza 2015. godine, na 70. godišnjicu kapitulacije Japana, upotrijebio je riječi “duboko kajanje” zbog nedjela koja je počinila japanska vojska.

Akihito je te riječi ponavljao svake godine prije nego što je nedavno abdicirao.

Njegov sin Naruhito, koji je na prijestolje stupio 1. svibnja ove godine, ponovio je isti izraz u obraćanju prije nekoliko dana i tako potvrdio ranije izraženu želju nastavka priznavanja zločina iz imperijalističke prošlosti zemlje.

Izvor: Agencije