Oglasi

Hindusi optužili muslimana za krađu i prebili ga na smrt

Video-snimak prikazuje da četvorica indijskih policajaca nisu uradili ništa kako bi pomogli i pružili medicinsku pomoć napadnutom muškarcu.

Na društvenim mrežama objavljen je video-snimak koji prikazuje da četvorica indijskih policajaca nisu uradili ništa kako bi pomogli i pružili medicinsku pomoć muslimanu kojeg su razjarene osobe pretukle na smrt pod optužbom da je pokušao ukrasti automobil.

AP prenosi od policijskog službenika Jogeshchandra Haobijama da su suspendovana četvorica policajca koji su samo stajali oko muškarca dok je ležao na poljani nakon što je pretučen do smrti nedaleko od grada Imphal, glavnog grada pokrajine Manipur u sjeveroistočnoj Indiji.  

Haobijam dodaje da video snimak pokazuje naoružane policajce koji su stajali pored čovjeka dok je ležao na zemlji nakon incidenta. Naglašava da je čovjek umro jer mu nije ukazana medicinska pomoć.

Policija navodi da je istraga u toku i da su petorica osumnjičenih napadača uhićena.

Policija u zapadnoj Indiji dospjela je na metu kritika u julu zbog toga što nije pružila pomoć muslimanskom trgovcu stokom koji je podlegao nakon napada grupe hinduskih seljana.

Ovakvi napadi bilježe porast u Indiji otkako je hindu nacionalistička stranka Bharatiya Janata preuzela vlast u 2014.

U Indiji živi više od 160 miliona muslimana od ukupne indijske populacije koja broji 1,3 milijarde stanovnika, prema procjenama iz 2015. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.