Hillary i Bill Clinton zaradili 140 miliona dolara od 2007.

U 2013. Clintoni su samo od govora zaradili ukupno 22,85 miliona dolara (EPA)

Kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama sljedeće godine Hillary Clinton i njen suprug, bivši američki predsjednik Bill Clinton u petak su podnijeli izvješće koje pokazuje da su u posljednjih osam godina zajedno zaradili 140 miliona američkih dolara.

Na to su platili razne poreze u iznosu od 43 miliona dolara, a u humanitarne svrhe donirali gotovo 15 miliona dolara.

U 2013. su samo od govora zaradili ukupno 22,85 miliona dolara, od čega Hillary 9,68 miliona, a njen suprug 13,17 miliona.

Transparentnost prihoda

Clinton je većinu svojih govora naplaćivala 225.000 dolara i više, a bivši američki predsjednik od 125.000 do 750.000 dolara, piše u izvješću.

Izborni štab Hillary Clinton podatke je objavio u skladu s obvezom o transparentnosti prihoda.

“Prošla sam dugi put od vremena kada sam kucala od vrata do vrata, skupljajući novac za fondacije za djecu i zarađivala 16,500 dolara kao mlada profesorica prava u Arkansasu. To dugujem prilikama koje nam nudi SAD-u”, napisala je Clinton u saopćenju.

Ona nastoji odgovoriti na kritike o nemoralnosti i nepoštenju koji su se pojavili nakon njenog kontroverznog korištenja privatne elektronske pošte čime je prekršila saveznu odredbu koja nalaže da se sva prepiska vladinih dužnosnika mora sačuvati u arhivi američkog State Departmenta.

Tokom četverogodišnjeg perioda na čelu američke diplomatije, Clinton nije imala službenu e-mail adresu, a njeni pomoćnici nisu ništa učinili da bi prepisku s privatnog računa sačuvali na serverima State Departmenta.

Po istraživanju univerziteta Quinnipiac provedenom prošle sedmice, 57 posto birača smatra da Clinton nije poštena političarka ni osoba od povjerenja.

Izvor: Agencije