Hillary Clinton uporedila Trumpa s Miloševićem

Potrebni su ljudi koji su dobro upoznati s cijelim slučajem i znaju kako 'dešifrovati' Sjevernu Koreju, kaže Clinton (Reuters)

Nekadašnja američka državna sekretarka i kandidatkinja Demokratske partije za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton uporedila je šefa Bijele kuće Donalda Trumpa sa Slobodanom Miloševićem, za kojeg je rekla da je bio čovjek koji je podsticao etničko čišćenje tokom rata u BiH.

Ona je u obraćanju publici na njujorškom BookExpo 2017, održanom protekle sedmice, izjavila je da Trump ima tu crtu da “zapali susjeda protiv susjeda”, baš kao što je to po njenom mišljenju radio Slobodan Milošević, za kojeg je rekla da je bio “zli diktator”, prenosi agencija Tanjug.

Clinton je dodala da Trump želi vidjeti taj plamen mržnje, baš kao što se vidjelo kod brojnih masakara u svijetu, spomenuvši i masakr u Ruandi, gdje je ubijeno više od 800.000 ljudi.

‘Abnormalna’ administracija

Supruga nekadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona je kazala i da je Trumpova administracija “abnormalna”, kao i da je sa pravom zabrinuta za budućnost Amerike, jer njegova administracije može da nanese “trajna oštećenja američkim institucijama”.

Ona je, između ostalog, napala i Trumpove pristalice nazivajući ih ljudima koji stalno “podstiču neko negodovanje”.

TV N1 navodi da je nakon teškog poraza na predsjedničkim izborima Clinton prilično glasno govorila o šoku zbog poraza. Navodi se da se na se na skupu u New Yorku ona obraćala dijelu publike gdje su više od dvije trećine bile upravo njene pristalice.

Bivša državna sekretarka SAD-a je rekla da je djelovanje poput Trumpovog veoma opasno.

“Da, vidjeli smo to u Bosni, i u Ruandi, ali i u drugim zemljama. Uglavnom, to su zemlje gdje politički lideri djeluju samo zbog ličnog interesa, lične političke ideologije, pohlepe…”, rekla je ona.

U obraćanju je spomenula i Ruse koji su optuživani da su hakirali elektronsku poštu Demokratske partije i dodala da joj je to bilo bolnije od svih uvreda koje je dobila od Trumpa.

Izvor: Agencije