Hillary Clinton: Kandidatkinja s bogatim iskustvom

Posljednjeg dana Konvencije Demokratske stranke Hillary Clinton zvanično je nominirana za predsjedničku kandidatkinju na novembarskim predsjedničkim izborima. Za razliku od republikanskog protukandidata Donalda Trumpa, ona ima veliko iskustvo u vođenju vanjske politike.

Nasljednika Barcka Obame čeka mnogo velikih izazova, među koje spada i rješavanje sirijske krize. Ako pobijedi na izborima, Hillary Clinton će postati predsjednica s većim iskustvom u vođenju vanjske politike od bilo kojeg drugog američkog predsjednika u modernoj historiji. Posljednji put jedan bivši državni sekretar postao je predsjednik prije 150 godina.

Kada je obavljala taj posao tokom Obaminog prvog predsjedničkog mandata, suočila se s izazovom Arapskog proljeća. Bila je snažan zagovornik NATO bombardiranja Libije i zagovornik oštrijeg pristupa prema sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu. Obama je odbacio neke od njenih ideja, a ona ih je iskoristila u predizbornoj kampanji.

“U saradnji sa susjednim državama, trebamo uvesti zonu zabrane letenja. Time bismo spriječili Assada da iz zraka ubija civile i pripadnike opozicije. Snage opozicije bi, uz materijalnu podršku koalicije, stvorile sigurne zone, u kojima bi Sirijci bili sigurni i ne bi više morali bježati u Evropu”, rekla je Hillary Clinton govoreći na Konvenciji o problemu rata u Siriji.

Moguć plan B

“Predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke svjesna je da su se prilike u Siriji značajno promijenile od trenutka kada je ona prije tri i po godine prestala vršiti dužnost državne sekretarke. Također je svjesna pat pozicije u pokušajima da se za pregovarački stol dovedu Assad i predstavnici opozicije”, izvještava sa Konvencije Demokratske stranke novinar Al Jazeere James Bays.

Poznavaoci prilika vjeruju da Hillary Clinton možda ima neki plan B. Komentirajući ulogu Sjedinjenih Američkih Država u sirijskom ratu, stručnjak za vanjsku politiku Bruce Jones kaže kako je Hillary Clinton svjesna da bi dalje nemiješanje Amerike u sukob dovelo do dodatnog pogoršanja stanja, a prisustvo Rusije na sirijskom tlu ne bi smjelo obeshrabriti buduću administraciju da djeluje energičnije.

Obamina administracija ulaže velike napore da ohrabri, s jedne strane sirijsku vojsku, a s druge iračku vojsku i šiitske milicije da se bore protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant. Trump se također zalaže da borba protiv ISIL-a bude prioritet.

No, lideri sirijske opozicije poručili su su kako vjeruju da bi mogli uvjeriti Hillary Clinton da promijeni tu strategiju. Njihov stav je da je nestabilnost u Siriji izazvao Assad te da ISIL ne može biti poražen dok je Assad na vlasti.

Izvor: Al Jazeera