Hillary Clinton izabrala Tima Kainea za potpredsjedničkog kandidata

Demokratska kandidatkinja za Bijelu kuću Hillary Clinton izabrala je Tima Kainea, senatora iz Virginije, kojeg smatraju čovjekom solidnog političkog formata, za svog potpredsjedničkog kandidata na američkim predsjedničkim izborima u studenom.

Izborom Timothyja Michaela Kainea za mogućeg potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, čovjeka u čijoj karijeri nema mrlje i iznimnog ugleda, koji rado ističe da je “dosadan”, bivša prva dama odlučila je osnažiti ozbiljnost svoje kandidature u utrci s ekscentričnim Donaldom Trumpom – i po cijenu da na sebe navuče gnjev lijevog krila svoje stranke, prenose agencije.

“Sretna sam što mogu obznaniti ime mog potpredsjedničkog kandidata, @TimKaine, čovjeka koji je svoj život posvetio borbi za druge”, napisala je Hillary Clinton na Twitteru.

Nju bi demokratska konvencija u Philadelphiji, koja počinje u ponedjeljak, trebala i službeno potvrditi za svog kandidata na predsjedničkim izborima.

Očekivani izbor

“Tim Kaine je vječni optimist, koji vjeruje da nema problema koji se ne može riješiti ako se potrudiš”, dodala je Hillary Clinton.

Izborom Kainea, koji je uglavnom bio očekivan, Hillary Clinton se opredijelila za iznimnog političara, koji “nikada nije izgubio na izborima”, kako je nedavno izjavila.

Uz to, kao senator i bivši guverner Virginije, Kaine je ozbiljan adut u toj ključnoj državi, koja na izborima 8. studenog može prevagnuti na stranu demokrata ili republikanaca.

Tijekom izbora Baracka Obame 2008. godine omogućio je pobjedu demokrata u Virginiji, prvi put od 1964. godine.

Kaine izvrsno govori španjolski jezik, pošto je godinu dana proveo u isusovačkoj misiji u Hondurasu, pa će biti i adut u privlačenju hispanoameričke zajednice, najbrojnije manjine u SAD-u, čiji su glasovi ključni.

Hillary Clinton je u poruci na Twitteru istaknula i kvalitete svog suradnika, koji se, “kao mlad odvjetnik, borio protiv diskriminacije” i koji je, kao guverner, “pomagao u sprječavanju oružanog nasilja u Virginiji”.

U visokoj politici 18 godina

“Zauzimao se za školovanje djece od najranije dobi, a pod njegovim vodstvom Virginia je postala najbolja država za poslovanje i odgoj djece”, dodala je Hillary Clinton.

“Upravo sam razgovarao s Hillary. Čast mi je što sam njezin potpredsjednički kandidat. S nestrpljenjem čekam sutrašnji predizborni skup u Miamiju, na Floridi, s njome”, odmah je uzvratio Kaine na Twitteru.

Taj je 58-godišnji političar, odvjetnik po struci, studirao na uglednom sveučilištu Harvard.

Već se nekoliko tjedana spominje kao favorit za potpredsjedničko mjesto, napose zbog svog 18-godišnjeg političkog iskustva, a još više zbog svoje vještine u postizanju konsenzusa.

Izvor: Al Jazeera i agencije