Hillary Clinton: Dajmo Trumpu šansu

Clinton je izrazila žaljenje što demokrate nisu pobijedile na ovim izborima 'zbog zajedničkih vrijednosti za ovu zemlju' (AP)

Hillary Clinton, demokratska kandidatkinja na proteklim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavila je kako još vjeruje u Ameriku, te pozvala Amerikance da prihvate rezultat izbora i daju šansu Donaldu Trumpu.

„Hvala vam, prijatelji. Hvala vam mnogo što ste ovdje i ja vas sviju volim. Sinoć sam čestitala Donaldu Trumpu i ponudila da sarađujem s njim za našu zemlju. Nadam se kako će biti uspješan predsjednik svih Amerikanaca“, kazala je Clinton u New Yorku.

“Ovo nije rezultat koji smo očekivali i zbog kojeg smo toliko truda uložili i žao mi je što s našim vrijednostima i vizijom – nismo pobijedili ove izbore. Ali osjećam ponos i zahvalnost svima vama zbog naše zajedničke kampanje. Vi predstavljate najbolje što Amerika ima, a biti vaš kandidat bila je najveća čast mog života.

Bivša državna sekretarka izjavila je kako je ovo iskustvo bilo bolno i „bit će tako dugo vremena, ali želim da ovo zapamtite”.

„U našoj kampanji nije se radilo o jednoj osobi niti o jednim izborima, već o izgradnji Amerike koja je puna nade, uključuje sve ljude i velikog je srca. Ali ja i dalje vjerujem u Ameriku i uvijek ću. Ako i vi vjerujete, morate da prihvatite ovaj rezultat i okrenete se budućnosti. Donald Trump će biti naš predsjednik. Dugujemo mu otvorenost i šansu da nas vodi.“

Zaštititi državu

Podsjetila je kako američki Ustav garantira slobode izražavanja, vjere…

„Naša ustavna demokratija zahtijeva naše učešće, ne samo svake četiri godine, nego uvijek… Trebamo zaštititi državu i planetu i srušiti sve barijere koje bi spriječile bilo kojeg Amerikanca da ostvari svoje snove. Vjerujemo da je američki san dovoljno velik za svakoga: izbjeglice, imigrante, LGBT osobe, invalide, za svakoga. Zahvalna sam što stojim s vama.“

Clinton se zahvalila Timu Kaineu koji je bio kandidat demokrata za potpredsjednika SAD-a, njegovoj supruzi, te Baracku Obami i njegovoj supruzi Michelle.

„Puna sam nade što znam kako će Tim Kaine ostati na prvoj liniji demokratije predstavljajući Virginiju u Senatu“, kazala je i zahvalila porodicama, prijateljima i drugima koji su bili uz nju tokom kampanje.

„Barack Obama i Michelle, naša država vam duguje ogromnu zahvalnost. Zahvaljujemo vam na vašem odlučnom vodstvu. Bill, Chelsea, Mark, Charlotte, Aidan, braćo i porodico, moja ljubav prema vama znači više nego što mogu izraziti. Prelazili ste ovu državu uzduž i poprijeko”, kazala je Clinton, istakavši kako je i njen četveromjesečni unuk Aidan putovao sa majkom Chelsea tokom kampanje.

Također se zahvalila donatorima, volonterima i mladima koji su radili na njenoj kampanji.

„Mladima – nadam se da ćete čuti ovo. Provela sam cijeli život kao odrasla osoba boreći se za ono u šta vjerujem. Imala sam uspjehe i padove. Mnogi od vas ste na počecima karijera. Imat ćete uspone i padove. Ovaj gubitak boli. Ali, molim vas, ne prestajte vjerovati da je borba vrijedna toga. Jeste vrijedna toga i trebate nam da se nastavite boriti sada i tokom ostatka vaših života“, poručila je Clinton.

‘Naši najbolji dani su pred nama’

„Mladim ženama koje su vjerovale ovoj kampanji i meni, nema većeg ponosa od toga što sam bila vaš lider. Znam da nismo još slomile taj najviši stakleni krov, ali neko će to učiniti uskoro. Svima koji ovo gledaju, ne sumnjajte da ste vrijedni i moćni i zaslužujete sve šanse da postignete i slijedite svoje vlastite snove.“

„Konačno, vrlo sam zahvalna za našu zemlju i sve što je meni pružila. Svaki dan osjećam se blagoslovljenom što sam Amerikanka. Ako zajedno krenemo naprijed, s ljubavlju prema ovoj zemlji, naši najbolji dani su tek pred nama. Jer, znate, mi smo snažniji zajedno i ići ćemo naprijed zajedno.“

Clinton je citirala Bibliju, rekavši „ne zamarajmo se i ne gubimo nadu jer dolaze nova vremena i treba nastaviti s radom“, te na kraju rekla: „Bog vas blagoslovio i neka Bog blagoslovi SAD.“

Izvor: Al Jazeera