Hiljadu penzionera na protestu u Beogradu

Blizu hiljadu penzionera okupilo se u centru Beograda na protestu koje je organizovalo Udruženje sindikata penzionera Srbije, tražeći od Vlade da im vrati novac bez kojeg su ostali zbog odluke o smanjenju penzija.

Od Ustavnog suda Srbije traže da hitno odgovori njihovom zahtjevu za ocjenu zakonitosti i ustavnosti odluke o smanjenju penzija.

Ukoliko Sud u razumnom roku to ne učini, penzioneri kažu da će se to pitanje naći pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Skupština Srbije je prije šest mjeseci usvojila rebalans budžeta kojim su, u prosjeku, za 10 posto smanjene sve penzije koje prelaze 210 eura.

Predsjednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović rekao je da su penzioneri željeli da protestom iskažu svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja penzija i teškog materijalnog položaja u kojem se nalaze.

“Tražimo da nam se vrati oteto, ne tražimo povećanje već samo da nam vrate ono što su nam uzeli”, poručio je Vujasinović na protestnom skupu.

Dodao je da su penzioneri svoje penzije pošteno zaradili i da su one Zakonom o privremenom načinu isplate penzija nezakonito smanjene.

Vujasinović je najavio da će i 1. maja vjerovatno biti organizovan sličan protest u Beogradu sa drugim sindikatima.

Penzioneri su na skupu nosili transparente na kojima je pisalo: “Napred nazad, nemam gde, radna knjižica prazna je”, “Život prođe penzija ne dođe”, “Ko laže vojne penzionere”…

‘Penzioneri su najviše oštećeni’

Vujasinović je kazao i da su penzioneri za današnji skup dobili podršku Evropske organizacije sindikata penzionera .

“Učinićemo sve da dokažemo da je ovaj zakon protivustavan i da dođemo do pravde. Penzioneri su najviše oštećeni, oni koji su gradili ovu zemlju i redovno uplaćivali doprinose fondu PIO. Nadamo se da će Ustavni sud doneti pravičnu odluku da nam se vrati ono što nam je oduzeto”, rekao je.

Penzioneri su izrazili neslaganje i sa izmjenama Zakona o Penzionom fondu posebno zbog smanjenja broja članova u Upravnom odboru čime se, kako kažu, sada odluke donose pretežno većinom glasova predstavnika Vlade Srbije.

Ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, da Vlada ima više predstavnika u Upravnom odboru Penzionog fonda od predstavnika Udruženja penzionera, jer tom fondu svakog mjeseca uplati 45 posto.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Vlada najveći finansijer penzionog fonda i da je sasvim logično da ima više glasova.

“Što se tiče Upravnog odbora, to je regulisano zakonom. Nekada smo imali UO od 21 člana, sada je svedeno na sedam, mislim da je to jeftinije i bolje za funkcionisanje i predstavnici Udruženja penzionera su zastupljeni u penzionom fondu”, rekao je Vulin.

Izvor: Al Jazeera i agencije