Hiljadu afričkih vojnika stiglo u Mali

Vojnici su stigli iz Nigerije, Toga, Benina, Nigera i Čada (EPA)

Gotovo 1.000 afričkih vojnika stiglo je u Mali kako bi sudjelovali u vojnoj intervenciji protiv pobunjenika, saopćila je u utorak Francuska, prenosi Fena.

Pukovnik Thierry Burkhard, glasnogovornik francuske vojske, rekao je da su vojnici stigli iz Nigerije, Toga, Benina, Nigera i Čada, prenosi AP.

Francuska ima 2.150 stacioniranih vojnika u Maliju i dobila je logističku podršku zapadnih saveznika i obavještajnih agencija iz Sjedinjenih Američkih Država.

Francuska se nada da će vojnici iz zapadne Afrike preuzeti vodstvo nad vojnom intervencijom, zajedno s malijskom vojskom, kako bi učinili zemlju sigurnijom. Mali je bivša francuska kolonija.

Doprinos susjeda

Susjedne afričke zemlje će, također, imati svoj doprinos u intervenciji u Maliju i namjeravaju poslati blizu 3.000 vojnika.

Francuska je pokrenula vojnu operaciju 11. januara, dan nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad malijskim gradom Konna.

Vanredno stanje u Maliju, koje je na snazi od 12. januara, produženo je za još tri mjeseca na cijeloj teritoriji zemlje da bi, kako je obrazloženo, bile završene vojne operacije za oslobođenje okupiranih teritorija.

Odluka o produženju vanrednog stanja donijeta je u ponedjeljak na vanrednom ministarskom vijeću, prenosi italijanska agencija Ansa.

U saopćenju sa ovog vijeća se kaže da se vanrednim stanjem želi “zavesti i održati socijalni mir” u čitavoj zemlji.

Izvor: Agencije