Hiljade vojnika na rusko-bjeloruskoj vježbi

U vježbama će biti korišteno gotovo 70 aviona i helikoptera i do 680 jedinica vojne opreme obje vojske (Arhiva)

Gotovo 12.000 vojnika učestvovat će od 14. do 20. septembra u zajedničkim vojnim vježbama Rusije i Bjelorusije pod nazivom ‘Zapad 2017’ na teritorijama ove dvije države, saopćeno je iz ruskog ministarstva odbrane.

“U vježbama će učestvovati oko 7.200 bjeloruskih i oko 5.500 ruskih vojnika“, kazao je zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandr Fomin na konferenciji za medije, izvještava Xinhua.

U vježbama će biti korišteno gotovo 70 aviona i helikoptera i do 680 jedinica vojne opreme obje vojske, uključujući oko 250 tenkova, do 200 pušaka, veliki broj raketnih bacača i minobacača, te deset brodova.

“Svrha vježbi je testiranje spremnosti zajedničkih snaga radi osiguranja sigurnosti ove dvije zemlje i njihovih kapaciteta za borbu protiv terorističkih napada ili agresije“, rekao je Fomin.

Vježba defanzivne prirode

Dodao je da broj vojnika, borbenih vozila i druge ratne opreme, kao i broj planiranih letova, ne prelazi nivo koji je predmet obaveznog nadziranja koje zahtijeva Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u svom Bečkom dokumentu iz 2011. godine.

“Obavještenja o vježbama su poslana svim zemljama članicama OSCE-a i posmatračima koji su pozvani na vježbe“, naveo je Fomin.

On je negirao špekulacije stranih medija i političara da bi ove vježbe mogle rezultirati invazijom na neke od susjednih zemalja, naglasivši da se informacije o pripremama za ove vježbe redovno postavljaju na internetske stranice ruskih i bjeloruskih vojnih institucija.

“U zaključku, naglašavam da je doktrina vježbi ‘Zapad 2017’, pored njene antiterorističke orijentacije, isključivo defanzivne prirode“, tvrdi Fomin.

Izvor: Agencije