Hiljade ratnih zločinaca na slobodi zbog sporog bh. pravosuđa

Bruce Berton: Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom (Arhiva)

Najmanje 5.000 identificiranih počinitelja ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine još uvijek nije procesuirano, a nastavi li se ovim predmetima baviti na dosadašnji način, pravosuđu će trebati barem desetljeće da ih sve završi, upozorio je šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Bosni i Hercegovini Bruce Berton.

“Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu Bosne i Hercegovine opada alarmantnom brzinom i uglavnom je posljedica nekvalitetnih istraga i optužnica koje podiže Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine”, kazao je on, prenosi agencija Hina pozivajući se na sarajevski list Oslobođenje.

Ocijenio je kako se Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Gordana Tadić, ne usmjerava punim kapacitetom na istrage i kazneni progon najsloženijih predmeta ratnih zločina, rasipa raspoložive resurse, a predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo.

Sastavni dio mandata Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini je upravo procjena stanja u pravosuđu te države, naročito u odnosu na slučajeve ratnih zločina.

U ladicama 800 predmeta

Posljednja objavljena analiza OSCE-a pokazala je kako u ladicama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i dalje stoji približno 800 predmeta ratnih zločina, koji obuhvataju oko 5.000 osumnjičenika.

Berton je kazao kako bi pravosudna tijela u Bosni i Hercegovini morala ozbiljno razmotriti zaključke te analize te poduzete mjere kako bi se stanje promijenilo.

Izrazio je razočarenje time što tijela vlasti u Bosni i Hercegovini još nisu usvojila izmjene državne strategije o ratnim zločinima, jer je ona, po njegovoj ocjeni, najbolji način za okončanje svih predmeta ratnih zločina do 2023. godine, što je ranije postavljeni rok, koji se sada čini nedostižnim.

“Strategijom se predlažu konkretne mjere kojima će se poboljšati raspodjela preostalih predmeta, i to tako da će se najsloženiji slučajevi ratnih zločina procesuirati na državnom nivou, dok će ostali predmeti biti u nadležnosti entitetskih sudova i Brčko distrikta. Svako kašnjenje u usvajanju revidirane Strategije usporava dostizanje pravde, negativno utječe na žrtve ratnih strahota”, upozorio je američki diplomata.

Izvor: Agencije