Oglasi

Hiljade radnika protestirale u Zvorniku

Radnici Alumine, Boksita iz Milića i rudnika iz Srebrenice tražili deblokadu računa firme sa istoka BiH.

Zvornik: 3.000 radnika traži deblokadu 'Alumine'

Približno 3.000 radnika zvorničke kompanije Alumina, Boksita iz Milića i rudnika iz Srebrenice danas se okupilo na protestima u centru Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine, kako bi iskazali nezadovoljstvo blokadom računa Alumine.

Račun ove firme blokirao je Osnovni sud u Zvorniku 12. aprila, a radnici su nosili mnoge transparente „Nema Zvornika bez Alumine“, „Dalje ruke od naše fabrike“…

Nezadovoljni radnici zatražili su vanrednu sjednicu Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika SrpskaAl Jazeera/ Haris Kustura

Nezadovoljni radnici zatražili su vanrednu sjednicu Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, gdje će tačka dnevnog reda biti deblokada računa fabrike Alumina.

Pravda u Banjoj Luci

„Protestovaćemo sve dok ne bude deblokiran račun, a ukoliko ne dođe do deblokade računa, pravdu ćemo potražiti u Banjaluci“, poručeno je na protestu.

Radnici su iz pravca fabrike Alumina došli pješke magistralnim putem Zvornik - Milići. Među nezadovoljnima je više od 1.000 radnika Boksita i 700 radnika rudnika Srebrenica, a navodi se kako je ukupno u protestima učestvovalo više od 3.000 ljudi.

Procjenjuje se kako je na skupu između 2.500 i 3.000 nezadovoljnih radnikaAl Jazeera/ Haris Kustura

Prisutan je bio i veliki broj pripadnika policije.

Izvor: Al Jazeera i agencije