Hiljade Palestinaca u zatvoru bez optužbe

Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali obilježavaju Dan zatvorenika.

Hiljade Palestinaca nalaze se u izraelskim zatvorima, a protiv nekih od njih nikad nije podignuta optužnica niti su izvedeni pred sud. U zatvoru su godinama, a ne znaju ni zašto.

U izraelskim zatvorima trenutno se nalazi 6.000 Palestinaca, od kojih 450 u takozvanom administrativnom pritvoru na neodređeno vrijeme.

Protesti Palestinaca

Hatem Qafisheh je zastupnik Hamasa u Palestinskom parlamentu, a u administrativnom pritvoru proveo je više od 13 godina.

Na slobodu je pušten prije dvije sedmice.

Otkad je zatvoren, dobio je dvoje djece, neka su se vjenčala, a umrli su mu majka, brat i sestra.

“Izraelska politika ‘administrativnog pritvora’ znači da se zatvorenicima ne kaže razlog zbog kojeg su pritvoreni. To psihološki djeluje na zatvorenike jer ni oni ni njihovi advokati ne znaju kada će biti pušteni na slobodu”, kazao je Qafisheh.

Palestinci redovno protestuju protiv ovakve politike.

“Protesti su organizirani zbog zatvorenika. Od početka izraelske okupacije palestinskih teritorija, svaki četvrti Palestinac u jednom je trenutku bio pritvoren. Ujedinjeni narodi već desetljećima pozivaju Izrael da prestane zatvarati Palestince bez optužbe ili suđenja jer to predstavlja kršenje Ženevske konvencije”, izvijestila je sa današnjih protesta reporterka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh.

Stav Izraela je da je ‘administrativni pritvor’ legalna mjera, koju država nerado koristi.

Također, ističe se da pritvorenici imaju pravo na žalbu.

“Nerado koristimo ovu mjeru, ali u borbi protiv opasnih terorističkih organizacija koje ne oklijevaju da ubiju nedužne Izraelce i Palestince, postoje trenuci kad nemamo drugog izbora”, kazao je glasnogovornik izraelske Vlade, David Baker.

Povišene napetosti

Hapšenja su učestalija u vrijeme povišenih napetosti između Palestinaca i Izraelaca, a palestinske pravne organizacije tvrde da su u tom periodu češća i zlostavljanja.

“Iz svjedočenja advokata vidljivo je da zbog mučenja i medicinske nebrige brojni zatvorenici obolijevaju”, zaključio je pravni stručnjak Murad Jadallah.

Prošle godine, broj Palestinaca u administrativnom pritvoru je utrostručen.

Zatvorenici kažu kako sve češće bivaju osuđeni na samicu ili im se uskraćuju posjete.

Bez napretka u mirovnim pregovorima, palestinski zatvorenici ne mogu se previše nadati da će im se status poboljšati.

Izvor: Al Jazeera