Hiljade osoba učestvovale u trećem ‘Hodu žena’

Ove godine jedinstvo pokreta je narušeno nakon optužbi za antisemitizam protiv nekih čelnica organizacije (EPA)

Hiljade osoba sudjelovale su u „Hodu žena” u subotu u Sjedinjenim Državama protiv administracije Donalda Trumpa, ali je ovaj hod, treći po redu, bio obilježen podjelama unutar pokreta zbog optužbi za antisemitizam.

Od samog subotnjeg jutra, više stotina ljudi, među kojima veći broj žena, okupio se blizu Bijele kuće u Washingtonu, gdje je počeo protest.

Mnoge sudionice su nosile ružičaste kape, zaštitni znak pokreta.

Drugi skupovi su predviđeni diljem zemlje, pa tako i u New Yorku i Los Angelesu, dan uoči druge godišnjice preuzimanja dužnosti republikanskog predsjednika.

U 2018. u protestnim povorkama sudjelovalo je više od 500.000 ljudi, koji su negodovali zbog spolnog uznemiravanja i zlostavljanja.

‘Priznavanje problema žena u svijetu’

Kako bi obilježili „drugu godišnjicu otpora Trumpovoj vlasti” organizatorice su pozvale na niz protesta, mada je na parlamentarnim izborima za Kongres u novembru izabran rekordan broj žena, 131.

„Pokret je počeo kao protest protiv Donalda Trumpa, ali je sada više znak priznavanja problema na koje nailaze žene širom svijeta”, rekla je za AFP Ann Carolyn (27) koja je u Washingtonu sudjelovala na skupu podrške Planiranom roditeljstvu, organizaciji koja je najveći izvođač abortusa u SAD-u.

No ove godine jedinstvo pokreta je narušeno nakon optužbi za antisemitizam protiv nekih čelnica organizacije.

Tamika Mallory, jedna od čelnica Hoda, sudjelovala je na skupu vođe pokreta „Islamska nacija” Louisa Farrakhana, poznatog po antisemitskim izjavama.

Zbog tih se podjela dio žena priključio sličnoj organizaciji “March On”.

Izvor: Agencije