Hiljade Novozelanđana u protestu solidarnosti zbog Floydove smrti

Nakon vala protesta zbog smrti Georgea Floyda, u brojnim američkim gradovima uveden je policijski sat (EPA)

Hiljade Novozelanđana u ponedjeljak su izišle na ulice da pokažu solidarnost s demonstrantima u SAD-u zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, brutalno ubijenog prilikom policijskog hapšenja.

U Aucklandu na Novom Zelandu, u centru grada okupilo se nekoliko hiljada ljudi te je krenulo prema američkom konzulatu. Stotine drugih Novozelanđanina priključilo se protestu u Wellingtonu, Christchurchu i Dunedinu, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Shalane Williams, aucklandska glasnogovornica pokreta za međurasnu pravdu, Black Lives Matter, u izjavi navodi da su se demonstranti okupili u znak solidarnosti s zajednicom Afroamerikanaca u SAD-u.

“Ovo je trajna epidemija u kojoj se neprekidno progoni afroamerička zajednica. Jednaka bjelačka nadmoć zbog koje policija neproporcionalno ubija Afroamerikance u SAD-u danas postoji i na Novom Zelandu”, rekla je.

Pitanje humanosti

Williams je istaknula da je protest miroljubiv te da se njime želi “skrenuti pozornost na patnju naše braće i sestara u Americi”.

“To nije samo pitanje SAD-a, to je pitanje humanosti. Svi bi se trebali uključiti”, rekla je.

Bijes zbog Floydove smrti proširio se iz grada Minneapolisa, gdje je Floyd umro zbog policijske brutalnosti, širom SAD-a.

Na videosnimci koja se pojavila prošli sedmice vidi se kako je policajac nekoliko minuta koljenom stiskao Floydovo grlo dok on preklinje: “Ne mogu disati”.

Protesti u više gradova u svijetu

Nakon vala protesta u subotu navečer zbog smrti Georgea Floyda, u brojnim američkim gradovima, uključujući Los Angeles, Chicago, Detroit i Washington, uveden je policijski sat. 

Arizona je u cijeloj državi uvela policijski sat za cijelu sedmicu nakon što su se demonstranti sukobili s policijom, koja je upotrijebila suzavac i gumene metke.

Stotine demonstranata okupile su se u nedjelju u Londonu i Berlinu kako bi iskazali solidarnost s demonstrantima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nekoliko stotina demonstranata u nedjelju se okupilo i ispred ambasade SAD-a u Berlinu s transparentima “Pravda za Georgea Floyda” i “Prestanite nas ubijati”.

Na centralnom londonskom Trafalgarskom trgu demonstranti su klečali uzvikujući “Nema pravde, nema mira” a potom su otišli pred zgradu parlamenta i ambasadu SAD-a. 

Izvor: Agencije