Oglasi

Hiljade navijača još se nije vratilo s Mundijala u Rusiji

Većina su Nigerijci, njih 1.863, drugi po brojnosti su Vijetnamci, a treći državljani Bangladeša.
'Fan ID' viza važila je do 31. decembra do kad je u Rusiji bilo oko 12.000 njenih nosilacaArhiva

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da je gotovo 5.500 stranih navijača i dalje u zemlji gotovo sedam mjeseci poslije završetka Svjetskog prvenstva u nogometu.

Većina su Nigerijci, njih 1.863.

Drugi po brojnosti su Vijetnamci (911), a treći državljani Bangladeša (456), iako ove dvije zemlje uopće nisu učestvovale na Svjetskom prvenstvu.

Hiljade navijača ostale su u Rusiji nekoliko sedmica poslije završetka prvenstva, ali ovih 5.500 ljudi uglavnom su imigranti, tvrdi rusko ministarstvo.

Zloupotreba sistema akreditacija

Oni su zloupotrijebili sistem akreditacije za Svjetsko prvenstvo, takozvani "Fan ID" koji je omogućavao stranim državljanima da tokom SP-a bez vize uđu u Rusiju, prenosi portal Index.

"Fan ID" viza važila je do 31. decembra do kad je u Rusiji bilo oko 12.000 njenih nosilaca, a Rusi su objavili da očekuju da će do kraja marta riješiti situaciju s preostalim "navijačima".

Puno njih zatražit će u Rusiji politički azil, a svi koji ga ne dobiju bit će deportirani.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.