Hiljade na ulicama pred glasanje o opozivu Trumpa

Sa skupa protiv Trumpa u New Yorku (AP)

Hiljade osoba izašle su na ulice gradova širom Sjedinjenih Američkih Država uoči historijskog glasanja Predstavničkog doma Kongresa SAD-a o tome da li treba opozvati predsjednika Donalda Trumpa zbog zloupotrebe ovlasti i opstrukcije rada Kongresa, piše Al Jazeera English.

Skupovi su održani od prijestolnice Washingtona do New Yorka, St Paula (Minnesota) i Phoenixa (Arizona) gdje su okupljeni tražili opoziv Trumpa zbog njegovih poteza prema Ukrajini.

„Niko nije iznad zakona“, pisalo je na jednom transparentu u Salt Lake Cityju (Utah). „Već smo ovo jednom riješili, Amerika ne želi kralja“, navodi se na drugom u Chicagu (Illinois).

Blokirao istragu

Okupljanja se dešavaju pred glasanje Doma u srijedu o dva članka o opozivu – zloupotreba ovlasti i opstrukcija Kongresa – protiv Trumpa.

Očekuje se kako će zastupnici glasati u skladu sa stranačkim stavovima u Domu koji kontroliraju demokrate.

Opoziv u 435-članom Domu mora biti odobren prostom većinom zastupnika.

Demokrate optužuju Trumpa da je vršio pritisak na Ukrajinu da otvori istragu predsjednikovog političkog protivnika i bivšeg potpredsjednika Josepha Bidena koji je glavno ime za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima 2020. godine. Također ga optužuju da je blokirao istragu odbivši poslušati sudske pozive i kazavši članovima administracije da isto urade.

Pisma zastupnicima

Trump odbacuje sve optužbe, te je poslao oštro pismo predsjednici Predstavničkog doma Nancy Pelosi u kojem optužuje demokrate za „pokušaj puča“, te kako će uslijediti „proglašenje otvorenog rata američkog demokratiji“ ako se nastavi sa opozivom.

„Nemam sumnje da će vas i demokrate američki narod smatrati potpuno odgovornima za nadolazećim izborima. Neće vam oprostiti perverziju pravde i zloupotrebu moći“, naveo je.

Pelosi je također napisala pismo u kojem poziva kolege da „podrže i brane Ustav od svih neprijatelja, stranih i domaćih“.

„Predstavnički dom će koristiti jednu od najsvetijih ovlasti koje nam je dao Ustav jer se spremamo da glasamo o dva članka za opoziv predsjednika SAD-a“, napisala je u pismu kolegama demokratama.

Izvor: Al Jazeera