Hiljade na dočeku olimpijaca Srbije iz Rija

Više desetina hiljada Beograđana pozdravilo je večeras ispred Doma Narodne skupštine Srbije takmičare i takmičarke iz ove države koji su na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojili rekordnih osam medalja, javlja agencija Tanjug.

U spektakularnoj atmosferi, gdje je bilo mnoštvo zastava i transparenata, prvo je dječji hor otpjevao himnu Srbije, potom su na binu izašli sportisti koji nisu osvojili medalje, a zatim i nosioci odličja.

Bronzana atletičarka Ivana Španović bila je opravdano odsutna zbog obaveza u Dijamantskoj ligi, pa su prve velike aplauze dobile bronzane košarkašice.

„Voljena Srbijo, voljeni Beograde, narode moj, bili ste mojim košarkašicama i meni motiv u najvažnijoj pobedi i jedina lekovita misao posle najbolnijeg poraza i meni najveća radost. Najveća pobeda bila je veseliti se sa vama. Živela Srbija“, rekla je selektorica košarkašica Marina Marković.

Kapiten Milica Dabović zahvalila se svima što su bili šesti igrač i vjetar u leđa.

Srebrni kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić istakli su kako su sanjali o dočeku, da će ga pamtiti dok su živi i poručili kako se osjećaju kao da su osvojili zlato.

Srebrna takmičarka u tekvandou Tijana Bogdanović nije plakala kao na aerodromu, pa je uz ovacije okupljenih i sa velikim osmjehom rekla:

„Hvala vam što ste ostali budni do kasnih sati da gledate moje mečeve. Zamolila bih za aplauz za MIlicu Mandić i trenera Dragana Jovića koji su moja najveća podrška.“

Potom su na binu izašle srebrne odbojkašice, a posebno veliki aplauz dobile su Tijana Bošković i Brankica Mihajlović.

„Sve vreme u Riju osećali smo podršku koju pružate i ogromnu energiju koju nam šaljete, bilo je lakše ‘ratovati’ kad to stoji iza nas. Medalja je bila naša velika želja, ogromna, ali ovo je naš san i hvala vam što smo dosanjali naš san“, rekao je selektor Zoran Terzić.

Neprospavane noći

Kapiten Maja Ognjenović također se zahvalila zbog energije, ljubavi i neprospavanih noći.

„Nadam se da smo vas bar malo obradovali. Hvala vam puno“, kazala je.

Kada su na bini izašli košarkaši, nikako nije moglo a da se ne napravi paralela sa generacijom koju je kao igrač predvodio Aleksandar Ðorđević, sada selektor.

„Pre 12 godina sam bio u ‘njihovim patikama’, a sada sam ovde ispred njih i ponosan sam sto iza mene stoje ovakvi šampioni. Veliko hvala eliti srpskog sporta koja igra za mladu elitu Srbije“, rekao je Ðorđević.

Slavlje se bližilo erupciji prije nego što je izašao zlatni hrvač Davor Štefanek, koji je podsjetio na obećanje dato 2014. godine kada je postao prvak svijeta i najavio nove uspjehe u Tokiju.

I onda je uslijedila erupcija emocija kada su na binu krenuli izlaziti vaterpolisti. Selektor Dejan Savić dočekan je sa pjesmom: „Sad su uz'o zlato Dejane“, a kada su svi izašli pred navijače uslijedila je njihova pjesma iz Rija: „Osvojili smo sve“.

„Budite ponosni na ove ljudi na bini. Ja sam ponosan što sam ovde i što sam kapiten ovog tima. Hvala vam puno“, poručio je Živko Gocić.

Na kraju su svi sportaši sa okupljenima otpjevali „Igraj i pobedi“.

Izvor: Al Jazeera i agencije