Oglasi

Hiljade Kolumbijaca na protestima u Bogoti

Hiljade ljudi su se okupili navodeći brojne razloge, od dugotrajne ekonomske nejednakosti do nasilja nad aktivistima.
Studenti, nastavnici i članovi sindikata okupili su se na jednom od najvećih protesta u Kolumbiji posljednjih godinaEPA-EFE

Hiljade Kolumbijaca, gnjevnih na predsjednika zemlje Ivana Duquea, protestirale su u četvrtak u Bogoti, navodeći brojne razloge, od dugotrajne ekonomske nejednakosti do nasilja nad aktivistima.

Studenti, nastavnici i članovi sindikata okupili su se na jednom od najvećih protesta u Kolumbiji posljednjih godina, stavljajući nepopularnu Vladu pred test dok nemiri potresaju regiju Latinske Amerike.

Neki demonstranti su nosili plakate na kojima je Duque prikazan kao svinja, drugi su plesali u suknjama jarkih boja i sa slamnatim šeširima, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Za razliku od drugih nedavnih protesta u Latinskoj Americi, ove demonstracije u Bogoti nisu inspirirane nekim konkretnim događajem, već različitim nezadovoljstvima ljudi.

Sporazum s pobunjenicima

Analitičari su skeptični da bi protest mogao dovesti do dužih nemira kao u Boliviji, Čileu i Ekvadoru te navode kako u podijeljenoj državi koja ima jednu od boljih ekonomija u regiji nema dovoljno faktora koji bi ujedinili nezadovoljne.

Uprkos sporazumu iz 2016. godine, koji je prethodna vlada postigla s ljevičarskim pobunjenicima, veći dio Kolumbije i dalje je pogođen nasiljem pošto se kriminalne naoružane grupe bore za teritoriju na kojoj država nije prisutna.

Kolumbijska ekonomija ove godine brže raste, ali država ima jednu od najvećih stopa nejednakosti u Južnoj Americi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.