Hiljade Kolumbijaca na protestima protiv ubistava aktivista

Mnogi ubijeni aktivisti borili su se protiv trgovine drogom i ilegalnih rudnika, štiteći okoliš (Al Jazeera)

Hiljade ljudi učestvovale su na protestima u kolumbijskim gradovima protiv ubistava stotina aktivista za ljudska prava i vala smrtonosnog nasilja koji zemlja nije uspjela obuzdati uprkos mirovnom dogovoru s pobunjenicima postignutom 2016.

Ubistva za koja se odgovornost pripisuje različitim oružanim grupama izazvala su kritike međunarodne zajednice, iako predsjednik Ivan Duque tvrdi da je njihov broj smanjen od njegovog stupanja na dužnost prije gotovo godinu dana.

Postoje duboka neslaganja oko tačnog broja ubijenih aktivista. Pravobranitelj za ljudska prava tvrdi da se radi o 486 ubijenih od početka 2016. do sredine 2019. godine, dok ured državnog tužioca tvrdi da se radi o 292 ubistva.

Institut INDEPAZ za mir i razvoj smatra da su ubijena 734 aktivista.

Protesti su uslijedili nakon šokantnog videa snimljenog odmah nakon ubistva Marije del Pilar Hurtado u sjevernoj pokrajini Cordobi koji je podijeljen na društvenim mrežama. Na tom snimku vidi se jedno od njeno četvero djece kako plače kraj njenog tijela.

“Želimo kraj selektivnih i sistematskih ubistava vođa zajednica… koji žele braniti pravo na život u svojim mjestima, poštivanje bioraznolikosti i poštivanje mirovnog dogovora”, kazala je demonstrantica Gloria Cuartas koja radi za udruženje koje promoviše provođenje mirovnog dogovora.

Protesti u više od 50 gradova

Aktivisti su žrtve raznih počinitelja, od pripadnika gerile i boraca FARC-a koji su se odbili razoružati na osnovu mirovnog dogovora do bandi koje su osnovale ultradesne paravojne grupe.

Mnogi ubijeni aktivisti borili su se protiv trgovine drogom i ilegalnih rudnika, štiteći okoliš.

Neki su se zalagali za subvencije u poljoprivredi kako bi se seljacima pomoglo da umjesto koke uzgajaju druge kulture.

Protesti su održani u više od 50 kolumbijskih gradova.

Mirovnim sporazumom vlasti i FARC-a završeno je pet decenija sukoba u kojima je ubijeno 260.000 ljudi.

Izvor: Agencije