Hiljade godina kanua prerasle u takmičenje

Hiljadama godina kanu je bio jedino prevozno sredstvo stanovnicima pacifičkih otoka. Njihovi potomci sada pokušavaju očuvati tu tradiciju tako što se takmiče za nastup na Olimpijskim igrama. 

Za današnje generacije naroda Južnog Pacifika kanu je poveznica s kulturom njihovih predaka. Na takmičenju koje zovu “Svjetske Via’ gre” kanuisti iz svih dijelova Tihog okeana sastali su se na desetodnevnom festivalu. Festival sporta i kulture jedan je od načina da se očuva ugrožena kultura.

Ove godine više od 200 takmičara iz 26 država sastalo se na sunčanoj obali nedaleko od Brisbanea. Došli su se takmičiti, ali i očuvati vezu sa svojom tradicijom.

“Ovo je naš tradicionalni način transporta. Pokušavamo očuvati tradiciju, a kanu je sastavni dio toga”, rekao je Duane Reiher, učesnik sa Fidžija.

Igre se održavaju svake dvije godine. Pacifičke države sastaju se kako bi radile ono što ih spaja.

Očuvanje tradicije

“Pomoću njih ribolovci su hvatali hranu. Pacifičkim narodima to je nekad bilo prevozno sredstvo, a danas je to pretvoreno u utrku. Ipak, osjeti se prisustvo više od 2.000 godina tradicije”, kazala je Lara Collins iz međunarodnog Va'a saveza.

Pacifičkim narodima kanu čini duhovno i društveno srce njihove kulture.

“Kanu je dio nas. Morate paziti na ritam osobe ispred vas. Morate držati ritam, a mi plešemo uz ritam. Imamo riječ ‘tokatoja’, koja znači da se prije utrke molimo ili jedemo zajedno”, rekla je Terangi Tamati, učesnica sa Kukovih otoka.

U svijetu u kojem su tradicionalne kulture primorane povući se pred modernim načinom života ove igre služe da se očuva tradicija. Oni koji se ne takmiče blagosiljaju čamce i mole se za sreću, brzinu i snagu veslača. Ove godine najbolji su bili kanuisti sa Novog Zelanda. Tahićani su bili drugi, a upravo na Tahitiju će biti održane naredne igre – 2018. godine.

Izvor: Al Jazeera